sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Hanoi, Vietnam

Tööt! Prööt! Hanoi rocks?

Koko perhe matkustaa kätevästi samalla mopolla

Kahden päivän bussimatkan ja kuuden passitarkastuksen jälkeen olimme Viet Namin pääkaupungissa, Ha Noissa, sunnuntaina 5.12. Viet Namissa siksi, että ni met kir joi te taan e rik seen. Alkutunnelmat olivat kaoottiset tuhansien mopojen päristellessä holtittomasti ympärillä. Opimme kuitenkin myöhemmin, että jos tien haluaa ylittää, on vain mentävä sekaan (vaikka se saattaa tuntua itsetuhoiselta) ja käveltävä hitaasti eteenpäin, jotta mopoille jää aikaa väistää. Kaikilla kuskeilla tuntuu olevan myös pakonomainen tarve käyttää äänitorvea, jopa ilman syytä, jolloin äänimerkki tuntuu menettävänsä merkityksensä täysin ja meteli sen kuin kasvaa.


Naamamaskit ovat yleinen näky katukuvassa

Ilma oli trooppisen lämmin ja tästä ilahtuneina suuntasimme matkaoppaan suosittelemaan ravintolaan, joita löytyikin kaksin kappalein. Vietnamissa ei tunnu olevan mitään asetuksia siitä, minkä nimiseksi firma voidaan nimetä. Tästä johtuen kaupungista löytyy useita samannimisiä puljuja, jopa samalla kadulla. Usein hyvän maineen saavuttaneet firmojen nimet kopioituvat halvoiksi rinnakkaisversioiksi.


Jos olisit menossa Little Hanoi-ravintolaan Hanoissa, menisitkö tähän ravintolaan...

...vai tähän ravintolaan 10 metrin päässä edellisestä?

Vierailumme Hanoissa muistutti suuresti aikaa Ulan Batorissa. Liikenteen ja jatkuvan ahdistavan metelin vuoksi emme juurikaan tutustuneet Hanoin kulttuuritarjontaan vaan nautimme ajasta hyvän ruoan ja ystävien parissa. Yhtenä iltana vierailimme italialaisessa ravintolassa parilla pitsalla ja viinilasillisella loppulaskun ollessa porvarilliset 1,23 miljoonaa paikallista oravannahkaa. Olisikohan täälläkin pienimuotoisen devalvoinnin paikka? Latasimme myös akkujamme tuleviin Sapan ja Halong Bayn reissuja varten.


Johtuen suuresta väärinkäsityksestä, Laura sai eteensä litran oluttuopin muiden tyytyessä normaalin kokoiseen

Tekeekö mielesi pientä suolaista yöpalaa? Tarjolla tänään tunnistamattomaksi lintattua vesieläintä

Hanoin Old Quarter-osa on yli 1000 vuotta vanha rykelmä kapeita katuja, osa jopa niin kapeita ettei sinne mahdu autolla. Alueen aikaisempi nimitys on ollut "36 katua", jolloin alue oli jaettu 36:lle sinne asettuneelle killalle. Nykyään katuja on yli 50. Kadunnimet vaihtuvat usein yhden tai kahden korttelin välein ja ne ovat jäänne ajalta, jolloin tietyllä kadulla myytiin vain jotain tiettyä tuotetta. Esimerkiksi "Mattokadulta" löysit tuolloin mattoja ja "Pullokadulta" pulloja. Enää katujen nimet eivät ole tae tietyistä tuotteista mutta löysimme silti edelleen muuan muassa pelti-, ompelutarvike- ja kenkäkatuja jne.


Jäänne kolonialismin ajalta?

Katubaari, josta saa halpaa Bia Hoita

Taidetta Hanoin kaduilla

Laura ja Simo
Plussat ja miinukset Hanoista

+ ajoittainen lämmin sää
+ hyvä ruoka
+ ystävälliset ihmiset

- miljoonat mopot
- miljardit tööyttäykset
-- rauhan puute

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti