torstai 24. helmikuuta 2011

Koh Phi Phi, Thaimaa

Kristallinkirkkaita vesiä, valkeita korallihiekkarantoja sekä loppumattomia bileitä

Merikilpikonna matkalla haukkaamaan happea pinnalta

Kuin raivoisat vaahtopäät, rantauduimme Phi Phin saaren hiekkarannalle sunnuntaina 6.2 Ao Nangista lähteneen veneretken päätteeksi. Tässä vaiheessa sanoimme heipat Simon äidille ja olimme taas omillamme. Emme olleet bookanneet majoitusta etukäteen saarelta, osittain omaa laiskuuttaamme mutta myös siksi, ettemme olleet harrastaneet sitä sitten Venäjän hostellien. Phi Phille majoitus olisi pitänyt kuitenkin varata etukäteen. Meiltä kesti lähes tunti löytää sopiva kolo pariksi yöksi tästä pienestä kaupungista, jonka kävelee läpi reilussa kymmenessä minuutissa. Lopulta löysimme hieman bordellityyppisen huoneen parisängyllä kaupungin takakulmilla sijaitsevan elintarvikeliikkeen takatiloista. Hinta oli silti aivan päätä huimaava, lähes parikymmentä euroa yöltä. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että hinta olikin edukas saaren muihin ilmastoituihin huoneisiin nähden. Saarelle ei nimittäin tule sähkökaapelia mantereelta vaan se tuottaa generaattoreilla omat sähkönsä. Tämän vuoksi sähkön hinta on hyvin kallista ja jopa puolet huoneen hinnasta voi mennä vuorokauden sähkölaskun maksamiseen, jos ilmastointi pauhaa tunteja päällä yhtäjaksoisesti. Myös aktiviteetit ja ruoan hinta useissa ravintoloissa olivat kalliimpia, mihin olimme Kaakkois-Aasiassa tottuneet. Päätimme siis laatia heti kättelyssä aikataulun ja toimintasuunnitelman saarella olon ajaksi, koska emme halunneet maksaa euroakaan ylimääräistä saaren kiskurihinnoista.


Simpukkakoristeita

Saari osoittautui myös varsinaiseksi bilemestaksi ja nuorison temmellyskentäksi, jonka kansoituksesta vastasi pääasiassa rakkaat länsinaapurimme. Ja koska meneillään oli vielä sesonkikausi, tämän trooppisen lilla sverigen kadut olivat tupaten täynnä juhlahumussa leijuvaa porukkaa ämpärit käsissään. Rannalla soi rytmikäs jytäjumppa ja illan pimetessä lukuisat tulitaiteilijat ilahduttivat esityksillään.


Viinat ja blandikset kaadetaan leluämpäriin ja sekaan heitetään lapiollinen jäitä ja pari pilliä. Ja kun drinkki on juotu ja ämpäri tyhjä, voi sitä kätevästi hyödyntää seuraavana krapulapäivänä hiekkalinnojen rakenteluun

Iltaranta

Tulta!

Majoittumisen jälkeen kiipesimme saaren korkeimmalle huipulle ihailemaan auringonlaskua. Kiipeäminen sinne oli todella hikistä hommaa mutta auringonlaskun aikaan totesimme sen olleen kaiken sen hien arvoista. Lämpötila saarella oli jatkuvasti pitkälle yli kolmekymmentä, joten loppujen lopuksi olimme varsin mielissämme majatalomme ilmastointilaitteesta.


Auringon työvuoro päättymässä

Ao Nangin snorklaamisesta innostuneina päätimme jatkaa harrastusta Phi Phi saarella. Varasimme neljän tunnin snorklausretken läheisille saarille, jossa sukelsimme kahdessa eri kohteessa. Taitavan oppaan avulla pääsimme näkemään lukuisten eri kalalajien lisäksi reilun metrin mittaisia haita sekä aivan uskomattoman kauniita merikilpikonnia.


Hai!

Pitkähäntäveneissä on kirjavat nauhat. Ne eivät liity mihinkään uskontoon vaan enemminkin perinteiseen kulttuuriin

Lilluttelua
 
Merenalaista maailmaa

Merimakkara on suurta herkkua Japanissa pätkittynä ja rasvassa paistettuna. Yksi pötkö maksaa 20 dollaria

Pussiinsa sukeltanut vuokko tarkoittaa samaa, kuin ähky vuokko. Se lilluttelee lonkeroitansa syödessään ja kylläiseksi tultuaan vetäytyy trendikkääseen violettiin kuosiinsa

Vuokkokalat elävät symbioosissa vuokkojensa kanssa. Pikkukalat ovat immuuneja vuokkojen polttaville lonkeroille ja asustelevat piilopaikassaan saaden lonkeroista suojan vihollisia vastaan. Vuokkoset hyötyvät nemoistansa, koska kalat maksavat vuokraa asumisestaan tiputelemalla ruokaa vuokolleen

Pullukka pallokala

Simpukka

Korallinkasvatusta merenpohjassa. Nopeakasvuisia korallintaimia tuodaan alueille, joilta luontaiset korallit ovat hävinneet. Kuolemaa aiheuttaa maailmanlaajuisesti ihmisen toiminta ja merten lämpeneminen. Phi Phin ympäristöstä koralliriuttoja tuhosi myös Tapaninpäivän tsunamiaalto

Nämä kaverit kyttäilevät herkullisia pienkala-aterioita lähellä veden pintaa

Simo ja Laura ensimmäisenä vasemmalta

Sukellus oli niin mielenkiintoista hommaa, että aloimme jo pyörittelemään päässämme lukuja missä ja milloin suorittaisimme sukelluskortit. Lisäksi ulkoilma-aktiviteetit, etenkin merellä, ovat todella raikasta vaihtelua kuumassa kaupungissa tallustelun ja läkähdyttävän rannalla möllötämisen sijasta. Jatkoimme siis aktiivilomaamme Phi Phillä osallistumalla thaimaalaisten ruokien kokkauskurssille. Kurssi oli mitä mielenkiintoisin perehdytys thaimaalaisen keittiön saloihin. Ruokien teko osoittautui todella helpoksi ja mikä yllätti meidät todella, ruoat olivat todellisia pikaruokia. Keitot valmistuivat näppärästi parissa minuutissa eikä wokkeihinkaan uponnut viittä minuuttia enempää. Valmistimme mm. vihreää currya, Tom Yam ja Tom Kha-keittoa sekä raikasta thaimaalaista salaattia.


Kokkipari

Tyypillisimmät thaimaalaiset mausteet: chili, sitruunaruoho, galangal, valkosipuli, lime, sipuli, kafferilimetin lehti, thaimaalainen basilika

Chilien määrällä ja valmistustavalla (rikottu pinta) voit vaikuttaa ruoan tulisuuteen. Mikäli suu tupsahtaa tuleen, paras ensiapu on tuore kurkku

Oikea sitruunaruohon leikkaustapa keittoruokiin

Kokkaavat kädet ja Tom Yam -keitto

Opettajan valvovan katseen alla

Ja eikun syömään

Thom Kha keitto on noussut varsinkin Lauran herkuksi reissun aikana, joten pistämme tähän tämän nami-nami-keiton reseptin. Nyt kaikki kotikokit kauha käteen. Tämän ruokalajin loihtimiseen menee vain pari minuuttia mutta voimme vakuuttaa, että teette lähtemättömän vaikutuksen illallisseurueeseenne. Erikoiselta kuulostavat mausteet löytyvät varmasti suuremmista marketeista.


Tom Kha-keitto kahdelle:

Pieni kourallinen vihreitä papuja
Puolikas porkkana (viipalotu ohuiksi)
Pieni puolikas punasipuli (suurina paloina, ei hienonnettuna)
Tomaatti (lohkoina)
Muutama minimaissi (halkaistu)
1,5 dl Kookosmaitoa
4 dl Vettä

Mausteeksi:

10 kpl Galangal (viipaleita)
1 kpl Sitruunaruohon varsi (viipaloitu 4cm mittaiseksi)
4 kpl Kafferilimetin lehteä (ryppylimetti)*
4 kpl Pieniä punaisia chilejä
6 rkl Kevyttä soijakastiketta
3 rkl Tummaa sokeria
3 rkl Sitruunamehua

Kaada kookosmaito kattilaan. Lisää vihannekset, kun maito on lämmennyt. Kiehauta vihanneksia minuutin verran.
Lisää vesi, soijakasike, sokeri ja sitruunamehu ja sekoita hyvin.
Lisää mausteet ja kiehauta nopeasti.
Valmis ja aikaa kului alle 5 minuuttia!

*Jos tuoreita kafferilimetin lehtiä ei ole saatavilla, käytä kuivatettuja. Liota kuivatettuja lehtiä ensin 15 minuutia kylmässä vedessä, jotta maku tulisi esiin.


Todellinen pikaruoka

Mahat pullollaan hyvästä ruoasta vetäydyimme ruokalevolle valmistautumaan seuraavan päivän aikaiseen nousuun ja matkaan kohti Malesian Langkawin saarta.


Koh Phi Phi Don

Laura ja Simo


Plussat ja miinukset Koh Phi Phistä

+ bileparatiisi (jos tykkää rillutella)
+ kristallinkirkas vesi
+ ei häiritsevää kaupustelua

+/- ei tinkimiskulttuuria
+/- enemmistö saaren turisteista ruotsalaisia

- bilehelvetti (jos ei tykkää rellestää)
- kallis
- vaikea löytää majoitusta sesonkiaikaan
- pätsi
Tämän veneen asiakkaat tarvitsivat sukelluslaitteet jo menomatkalla

Vuorovesi aiheuttaa haasteet talorakentamiselle

5 kommenttia:

 1. Mitä on kevyt soijakastike?

  T. Epätietoinen Kännistöstä

  VastaaPoista
 2. Ööö, no... se on käännös "light soya sauce". Löytyisiköhän sellaisenaan kaupasta? Näyttää ja maistuu laipakalta soijakastikkeelta. Voisikohan tavallista soijakastiketta vaikka lantrata vedellä :D ? (ammattikokit, älkää lukeko tätä)

  VastaaPoista
 3. AAAA...ooooo.... niin just. Mää rupesin jo miettimään, että onko soijakastikkeestakin keksitty joku rasvaa polttavaa malli ;)

  T. Tietoinen Kännilästä

  VastaaPoista
 4. Millä vehkeillä noi vedenalaiset kuvat on napattu?

  VastaaPoista
 5. Ihan perus Canon-IXUS ja siihen vedenpitävä kotelo.. noihin sukelluskameralaitteihin saa varmaan upotettua miljardeja euroja rahaa mutta helpoin ratkaisu on varmaan hyvä kamera + kotelo.

  VastaaPoista