sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Kompong Cham, Kambodza

Päivä Mekong-joen varrella

Fillariflikat

Maanantaina 17.1 päätimme lähteä katsastamaan Kompong Chamin kaupungin, koska olimme lukeneet sen olevan rauhallinen ja oiva paikka tutustua Kambodzan maaseutuun. Muutaman ajotunnin jälkeen olimme perillä ja ensimmäiseksi hoidimme itsellemme majapaikan rantakadun hotellista. Huomasimme pian, että olimme saapuneet paikkaan, jossa ei ole yhden yhtä myyjää kauppaamassa turisteille milloin mitäkin roinaa. Rantakadulla näkyi vain muutama hassu reissaaja ja ravintoloitakin oli tarjolla vain kourallinen. Koska Kompong Cham ei loppujen lopuksi paljastunut kuitenkaan kaupunki-kaunottareksi, päätimme viettää siellä ainoastaan yhden päivän ja jatkaa matkaa suorinta tietä Siem Reapiin.


Hiljainen kaupunki

Hyvin nukutun yön jälkeen (kiitos ensimmäisen hyvän tyynylle sitten Helsingin) nousimme aamulla reippahina. Juuri, kun olimme saaneet varistettua unihiekat silmistä, alkoi joku koputella meidän huoneemme ovea. Olimme ilmoittaneet edellisenä iltana respaan, että voisimme ottaa mopon seuraavaksi päiväksi. Tämä iloinen mopoveijari oli päättänyt itsekseen, että kello kahdeksan on hyvä aika aloittaa moporetki ja pyöräytti shown käyntiin. Siinäpä ei muu auttanut kuin pukeutua kipinkapin ja suunnata alakertaan katselemaan tämän kertaista metallihirviötämme. Palattuamme huoneeseemme, alkoi oveen koputtelu toistamiseen. Tällä kertaa ovensuussa seistä nökötti huonepalvelu tarjottimineen. Tarjolla oli lautasellinen jauhelihaspagettia, minkä Simo oli kuulemma juuri tilannut. Todellisuudessa hän oli vain käynyt kysymässä aulassa, saako hotellista aamupalaa. Olemme huomanneet useaan kertaan, että silloin, kun paikalliset eivät ymmärrä sanaakaan englantia, he alkavat arvailemaan.

Starttasimme mopedimme aamupalan jälkeen ja suuntasimme bensahanoille juottamaan hänet. Jostain syystä ryyppy ei kuitenkaan maistunut ja mopo päätti yhteistyösopimuksen kanssamme yksipuolisesti. Köröttelimme takaisin puolen kilometrin matkan hotellille ja ilmoitimme haluavamme vaihtaa kulkupelin. Homma ei kuitenkaan ollut niin yksinkertaista ja asiasta kehkeytyi noin tunnin mittainen farssi, joka huipentui siihen, että meitä syytettiin mopon rikkomisesta ja joutuisimme maksumiehiksi siitä syystä. Tässä vaiheessa Lauralta paloivat hermot, josta seurasi se, että äänen intensiteetti ja volyymi kasvoivat aivan uudelle tasolle. Yhtäkkiä mitään ongelmaa ei ollutkaan. Uusi punainen skootteri tilattiin sekunneissa paikalle ja meille toivotettiin hyvää päivänjatkoa.


Uudella skootterilla naama hymyssä

Päästyämme lopulta matkaan suuntasimme kohti Koh Paen-saarta. Kuivana kautena saarelle pääsee bambusiltaa pitkin ja sadekautena lautalla. Nyt kuivana kautena saimme nauttia bambusillan joustokkuudesta ylittäessämme tätä arkkitehtiluomusta Simppa mopolla ja Laura kiinantossuilla.


Bambusilta rakennetaan joka vuosi uudelleen ja puretaan vedenpinnan alettua taas nousta

Äiti antaa kyytiä

Koh Paen kylä osoittautui maineensa veroiseksi tarjoten maalaisromantiikkaa kerrakseen. Saari oli yllättävän suuri tolppien päällä nökökkävine taloineen ja valtavine peltoineen. Liekö johtunut huterahkosta siltavirityksestä, mutta saarella ei ajanut auton autoa. Ihmiset makoilivat raukeina riippumatoissaan, joita Kambodza tuntuu olevan pullollaan, ja lapset pyöräilivät ja pomppivat pitkin kylää hiekka pöllyten.


Talot reunustivat kylätietä siistissä rivissä kasvillisuuden varjostaessa niitä

Näissä taloissa ei varpaat kastu

Korikauppiaan valtatie

Tomuisa poika

Liian iso fillari tai liian pieni kuljettaja

Saaren pinta-alasta on suuri osa peltoa

Vierailimme myös muutamalla temppelialueella.


Saaren keskellä kohosi uudehkon värikäs temppeli

Ennen..

ja jälkeen

Hautakammioita

Tiukan ohjelmanpitoisen päivän päätteeksi täytimme vatsamme herkullisella ruoalla seuraten samalle gekkojen iltaruokailua. Seuraavana päivänä olimme jo jatkamassa matkaa kohti Siem Reapia ja Angkorin raunioita.


Illallinen hukassa

Laura ja Simo
Plussat ja miinukset Kompong Chamista

+ mukava maaseutu
+ bambusilta

- pieni ja harmaa kaupunki ilman sen suurempia aktiviteettejä

Elanto joesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti