perjantai 18. maaliskuuta 2011

Wat Suan Mokkh (osa 1), Thaimaa

10 päivän meditaatioretriitti Vapautuksen Puutarhassa

Mielen puhdistamista levottomuutta aiheuttavista ajatuksista

Useiden hikisten rannalla vietettyjen päivien jälkeen päätimme paitsi puhdistautua varpaita kutittavasta rantahiekasta, suorittaa puhdistautumisen myös henkisesti ja ilmoittautua 10 päivän hiljentymismeditaatioretriitille. Retriitti alkaa jokaisen kuun ensimmäisenä päivänä ja ilmoittautuminen tapahtuu yhtä päivää aikaisemmin. Mikäli haluaa varmistaa paikkansa retriitillä, olisi tiluksilla syytä olla jo ilmoittautumista edeltävänä päivänä. Näin ollen pakkasimme rantavarjomme kansaan lauantaiaamuna 27.2 ja lähdimme matkaamaan kohti Chaiyan pikkukaupungin lähellä sijaitsevaa retriittikeskusta. Saavuimme Suan Mokkhin luostarialueelle iltapäivällä.

Retriitin tarkoituksena on tutkia omaa sisäistä puoltaan ja oppia näin enemmän itsestään. Kuka minä olen? Mitä todella haluan elämältäni? Mikä on todellinen tavoitteeni? Kuinka voin saavuttaa sen? Mitä elämässäni on tapahtunut tai tapahtumassa? Retriitin infolehdykän mukaan olemme syntyneet tähän maailmaan ilman varoitusta ja tulleet elämiimme ilman valmistautumista ja harjoittelua. Erityisesti modernissa ja länsimaisessa materialistisessa maailmassa eksymme helposti ja nopeasti. Ympäristö ja iso osa tämän maailman ihmisistä yrittää vaikuttaa, johtaa tai jopa pakottaa meidät valitsemaan kilpailevan ja materiaalisen elämäntavan. Jotta saisimme jonkinlaista tolkkua tästä elämisen totuudesta, päätimme yhteistuumin osallistua tähän retriittiin.

Retriitillä on tarkoitus oppia teoriaa ja käytäntöä. Teoriaosuudessa opitaan kärsimyksestä (stressi, ahdistus, pelko, turhautuminen jne.), sen syistä ja kuinka vapautua siitä. Käytännönosuudessa harjoittelemme eri asennoissa hengitystä, joka vaikuttaa tunteisiin ja ajatuksiin. Retriitillä opitaan keskittymistä. Meditoinnin avulla pyritään estämään mielen vaeltamista ja ohjaamaan jakamatonta huomiota tähän hetkeen ja siihen, mitä on juuri tekemässä. Retriitin aikana ollemme täysin eristäytyneitä muusta yhteiskunnasta ja ideana on olla vain ja ainoastaan itsensä kanssa oman mielensä sisällä. Harjoitusten avulla tulisi päästä yli menneisyyden huolista ja tulevaisuuden peloista sekä oppia lisää tunteista, tuntemuksista ja niiden aiheuttajista.

Ideana olisi siis pysyä 10 päivää täysin hiljaa. Päivässä tarjoillaan vain kaksi ateriaa, klo 8.00 ja klo 12.30, muuna aikana syöminen on kielletty. Itseänsä ei saa viihdyttää esim. laulamalla, kuuntelemalla musiikkia tai näppäilemällä kännykkää. Majoitus on omissa yksityisissä huoneissa, joissa ei ole mitään muuta, kuin olkimattoinen betonisänky, puutyyny, viltti ja hyttysverkko. Retriitin aikataulua tulee noudattaa tiukasti.

Aikataulu:

04.00 Herätys ***
04.30 Aamupuhe
04.45 Istumameditaatio
05.15 Jooga
07.00 Dhamman puhe & istumameditaatio ***
08.00 Aamupala & päiväaskareet

10.00 Dhamman puhe & istumameditaatio ***
11.00 Kävely- tai seisomameditaatio
11.45 Istumameditaatio ***
12.30 Lounas

14.30 Meditaatio-opetus & istumameditaatio ***
15.30 Kävely- tai seisomameditaatio
16.15 Istumameditaatio ***
17.00 Buddhalaisten tekstien laulu tai oma meditaatio
18.00 Tee & kuumat lähteet

19.30 Istumameditaatio ***
20.00 Ryhmäkävelymeditaatio
20.30 Istumameditaatio
21.00 Nukkumaanmenoaika
21.30 Valot sammuvat

*** = Kellonsoitto


Herätyskello, vellikello ja voi-ei-taas-kello!

Laura ja Simo

2 kommenttia:

  1. Varmasti mieletön kokemus! Tollanen viikon kestävä aivojen buuttaus olisi varmaan ihan terveellistä itse kullekin.

    VastaaPoista
  2. Tää teidän blogi on tosi inspiroiva! Löysin itsekin kyseisen retriitin ja tarkoitus olis mennä sinne heti ens marraskuun alusta. Tässä blogissa on aika hyvin kerrottu mitä se pitää sisällään vaikka nettisivutkin sinne on aika kattavat mutta mikään ei kerro siellä millaisia henkilökohtaisia fiiliksiä siellä saattaa tulla niinkuin teidän päiväkirjat :) jos teillä löytyy hyviä käytännön vinkkejä lisää, niin olisin todella halukas kuulemaan. Onko kummallakaan ollut mitään aikaisempaa meditaatio taustaa tai vastaavaa?

    VastaaPoista