perjantai 8. huhtikuuta 2011

Bangkok, Thaimaa

Lompakon laihdutuskuuri Thaimaan pääkaupungissa

Yövalot päälle

Bangkok on todellinen ostosparatiisi, hullun shoppailijan unelmakaupunki ja lompakkoa keventävä maaninen tavarataivas, jota mekään emme pystyneet vastustamaan vaan lankesimme tähän materialismin kiroukseen. Pyöräytimme itseämme ympäri Bangkokin hulinaa itseasiassa parikin kertaa. Ensimmäinen visiittimme kaupunkiin oli jo Kambodzasta Krabin suuntaan siirryttäessä, jolloin tutustuimme lähinnä Khao Sanin alueeseen vajaan viikon verran. Toisen kerran viihdytimme itseämme täällä Kaakkois-Aasian sirkuksessa Suan Mokkhin meditaatioretriitin jälkeen, jälleen myös noin vajaan viikon ajan.


"Tarjoa istumapaikkasi munkille." Toimisikohan Suomessa "Penkkiä papille"-kyltti?

Super-sileäksi nyhdetty nurmikko

Päiväunet puistossa

Khao San Road on yksi Bangkokin tunnetuimmista shoppailu- ja baarikaduista. Alueella sijaitsee myös huikea määrä edullisia hotelleja, joten alueesta on syntynyt todellinen reppureissaajien paratiisi. Osa matkailijoista menee Khao Sanille latautumaan Kaakkois-Aasian tunnelmaan ennen matkan jatkumista muualle Thaimaaseen ja osa taas rentoutuu raskaiden reissujen päätteeksi hyvän ruoan ja juoman parissa. Shoppailumahdollisuudet ovat aivan uskomattomat, tosin alueelta löytyy pääosin vain piraattituotteita, mutta valikoimaa löytyy aivan laidasta laitaan ja hinnat ovat mukavasti neuvoteltavissa sopivalle tasolle. Ja mikäli lääkärinvalatodistus tai lentolupakirja on päässyt katoamaan, voi sellaisetkin hankkia kätevästi katukaupasta. Tarvitset vain passikuvan sekä nipun rahaa ja pari tuntia myöhemmin voit jatkaa matkaa vaikka tekaistun opiskelijakortin, ajokortin tai lehdistöpassin avulla.


Valopalloja

Sitä mitä et kadulta löydä, sitä et tarvitse

Khao Sanin kaduilta löytyy myös yllättävän suuri määrä erilaisia hiustaiteilijoita, joiden taide rajoittuu hyvin pitkälti rastoihin; niiden tekemiseen, pimppaamiseen sekä korjaamiseen. Lauran hiuspehkoa korjattiinkin kuluneiden kuukausien jäljiltä ja mukaan laitettiin myös nipullinen levänvihreitä rastoja tuomaan lisäväriä elämään. Koko päänahan kiristyshoito oli sen verran kova koettelemus, että toipumiseen meni muutama päivä.


Au

Bangkok on shoppailun lisäksi varsinainen kulinaristinen keidas. Keittiöitä löytyy laidasta laitaan aina katujen muovituoliravintoloista pilvenpiirtäjien huipulla oleviin laaturavintoloihin, joissa pienen virvoitusjuoman hinta onkin jo tähtitieteellinen. Ruokien hintoja emme edes uskaltaneet kysyä mutta ilmeisesti kysyntää riittää asiakasmäärien perusteella.


Tähtitieteelliset hinnat tähtitaivaan alla

Reissun tähänastisesti paras pizza löytyi pieneltä sivukadulta

Lauran passin saattohoito päättyi lopulta Bangkokin Suomen suurlähetystössä, jossa hänelle ojennettiin tuliterä Suomen passi. Vanhasta passista piti lähetystön neuvojen mukaan siirtää leimat uuteen passiin, jotta voisimme lopulta poistua maasta ilman suurempaa draamaa. Ilmeisesti suurlähetystön asiantuntemus liittyy tätä nykyä pääosin kansainvälisiin avioliittohakemuksiin ja niiden hoitoon, näin voisi ainakin päätellä siellä vallinneista naimajonoista. Passin leimoja ei nimittäin tarvinnutkaan siirtää (riittää, että lentokentällä näyttää molemmat passit) mutta kuulimme tämän vasta usean tunnin jonotusbyrokratioiden jälkeen ulkomaalaisvirastossa. Pääsimme kuitenkin nauttimaan thaimaalaisen byrokratian todellisesta luonteesta, kun jonotimme jonottamaan, kopioimme pinon papereita ja täytimme lopulta turhaksi jääneen hakemuslomakkeen.


Näkymä Bangkokin hallintokeskuksen sisähalliin. Keskellä mahtuisi lentämään vaikka kuumailmapallolla

Johan on markkinat! Näin voisi todeta ainakin Chatuchakin viikonloppumarkkinoista. Myynnissä on todellakin kaikkea trendivaatteista ja patsaista koiran herkkuluihin sekä bongorumpuihin. Alueen läpikäymiseen tarvittaisiin varmasti parikin viikonloppua. Ja jos ostoskärpänen oikein puraisee, löytyy alueen reunoilta myös kuriiripalveluita, jotka voivat toimittaa kauppakassin sisällön aina kotiin saakka.


Väriä elämään

Matkalaukkuun lisäpainoa

Kyllästyneen oloinen herra kynäili erilaisia ympyröitä

Karkkia

Shoppailua

Kaveri, joka on tehnyt teen valmistamisesta taidetta

Simpukoita kotia koristamaan

Markkinat eivät Bangkokista lopu. Chatuchakin viikonloppumarkkinoiden jälkeen suuntasimme Vespa-markkinoille, jotka ovat syntyneet alkuperin Vespojen ja ajoneuvo-osien vaihtomarkkinoista. Nyt näiden Vespa-juhlien mittakaava on hieman paisunut ja trendi on taipunut hieman 70- ja 80-lukujen jenkkivaatetyyleihin sekä muuhun antiikkikrääsään. Paikalla pääsee edelleen ihastelemaan suurta määrää hyväkuntoisia Volkswagen Kleinbusseja.


Hippibussi elää uutta elämäänsä kioskina

Myynnissä käytettyjä lenkkitossuja

Mersun pölykapselit ovat kuuminta hottia puhumattakaan nahkaisesta tunikasta

Pistäydyimme myös yhdessä Bangkokin lukuisista elokuvateattereista. Teatterikomplekseja on ripoteltu ympäri kaupunkia ja useimmat Hollywood-elokuvat näytetään alkuperäiskielellä, joten mitään thai-dubbauksia ei tarvitse pelätä. Kuulovauriota sitä vastoin saa pelätä sillä äänet ovat todella kovalla. Ennen elokuvien alkua näytetään Thaimaan kuningasta kunnioittava videomontaasi, jonka ajaksi kaikkien tulee nousta seisomaan. Video näyttää vuosikymmenten takaisia urotekoja, joihin kuningas on osallistunut elämänsä varrella.


Tuk-tuk

Bangkok on kaupunki, jonne aiomme varmastikin palata. Mitään matkustuksellisia elämyksiä sieltä ei välttämättä löydy mutta lukemattomat shoppailumahdollisuudet edullisine hintoineen tekevät siitä hyvän pysähdyspaikan matkan päätteeksi ennen lentoa kotimaahan.


Kookosjäätelö

Huikka helteessä pitää päänsäryn loitolla

Thaimaa pähkinäsaksien välissä:

- paljon, paljon turisteja
- eksoottisuus kokenut hieman inflaatioita
- selkeästi kalliimpi kuin itäiset naapurinsa (Kambdoza ja Vietnam)
- suuri määrä erilaisia aktiviteettejä
- monikansalliset keittiöt pitävät turistien mahat iloisesti pulleina
- todella kauniita rantoja
- maateitse 15 vrk oleskeluaika, lentäen 30 vrk
- ihmiset ovat pääosin ystävällisiä mutta legendat thaimaalaisesta hymystä taitavat olla myös hieman liioiteltuja


Laura ja SimoPlussat ja miinukset Bangkokista

+ toimivan tehokas joukkoliikennejärjestelmä
+ todella hyvää ruokaa
+ hienot elokuvateatterit ja edulliset liput
+ paljon shoppailumahdollisuuksia

+/- ei sen suurempia nähtävyyksiä

- suurkaupungin meteli ja liikenne
- ei mikään kaupunkikaunotar


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti