sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Kalaw ja Pindaya, Myanmar

Aavikkoilmastoa kukkuloilla

Lannoitekeot odottavat satokauden alkua pellolla

Odotuksemme olivat korkealla, kun tiistaina 22.3 meidät herätettiin bussissa kello kolme aamuyöllä ja kipattiin pois kyydistä keskelle pimeää kylää. Luulimme, että saapuisimme vasta aamulla Kalawiin mutta lipunmyyjällä ei ollut ollut näemmä kovinkaan ajantasaista tieto saapumisajasta. Ilma oli todella viileä, varmaankin vain noin +12 astetta mutta tämä ilahdutti meitä suuresti, koska olimme saapuneet 1700 metrissä sijaitsevaan Kalawiin juuri sen vuoksi, että halusimme helpotusta ja virkistystä hehkuvan auringon porotukseen. Tepastelimme läheiseen suttuiseen motelliin, nukuimme aamuun asti ja herättyämme vaihdoimme osoitteemme mukavampaan majataloon. Tässä vaiheessa viileän raikas ilma oli muisto vain ja aurinko kuumotti samalla volyymillä, kuin muuallakin Myanmarissa. Se siitä raikastavasta ilmasta.


Tervetuloa Kalawiin

Ihmiskuormaa

"Muu.. missä mun vaunut on?"

Majoittautumisen jälkeen vuokrasimme taksin koko päiväksi ja suuntasimme pieneen Pindayan kaupunkiin. Ajoimme läpi Myanmarin tiheiten viljellyn maaseudun, jossa kasvatetaan mm. perunoita, kukkakaalia, inkivääriä ja jopa appelsiineja. Maajussit valmistautuivat alkavaan satokauteen mylläten ja möyhien maata ja puhvelit kököttivät tyhjillä pelloilla. Ilma oli kuiva kuin beduiinin sandaali: maa pölisi, kurkkua kuivasi, silmät aristivat ja koko nahkapukua tuntui kiristävän kosteailmastoisen Thaimaan jälkeen. Sadekausi, joka oli vasta alkamaisillaan, tulisi päättämään kuivan kauden ja muuttaisi punaiset rutikuivat pellot taas vihreiksi ja viljaviksi.


Peltotöissä

Kaatopolttopaikka

Pindayassa kiertelimme paikallisilla markkinoilla.


Kukaan ei tuputa ostamaan yhtään mitään. Myanmar on erittäin miellyttävä maa siinä suhteessa

Reilusti suolattuja sinttejä

Bambunlehdistä tehtyjä hattuja

Myanmarilaiset koristelevat kasvonsa puun ulkokuoresta valmistetulla tahnalla. Töhnä auttaa kuulemma myös viilentävästi auringon paisteessa. Myös lapset saavat osansa tästä perinteestä

Testihenkilön (Laura) mielestä seos kuitenkin lähinnä kiristi ja kuivatti naamaa

Kauppias oli äärimmäisen iloinen antaessamme naamankoristelusta muutaman kymmenen sentin arvoisen setelin

Nuori tyttö kutsui meidät vierailemaan hänen perheensä kampaamossa

Simo ja parturi-kampaamon tyttö

Pindaya on tunnettu Shew Oo Min-temppeliluolastaan, jonne on asennettu tuhansia kullattuja pyhiinvaeltajilta lahjoituksena saatuja buddha-patsaita. Kultainen näky oli kaunis mutta Simon kosteasta luolasta saamasta jalkasienestä ei voinut myöhemmin valitettavasti sanoa samaa. Kengät piti nimittäin jättää tuttuun tapaan temppelin ulkopuolelle.


Hempeä hymy

Erikokoisia valaistuneita

Patsaiden täyttämä luola

Kultabuddhat

Kulttuurikokemusten päätteeksi vierailimme vielä päivänvarjotehtaassa, jossa henkilökunta esitteli meille väsyneen oloisesti varjojen tekemistä luonnonmateriaaleista.


Käsityötä

Päivänvarjot valmistetaan itsetehdystä paperista

Simppa ja pikkuvarjo

Seuraavana aamuna meillä oli suunnitelmissa lähteä kolmen päivän vaellukselle Kalawista Inle-järvelle. Suunnitelmat kuitenkin tyssähtivät Lauran toimesta hänen vatsansa käännyttyä ylösalaisin, joten vietimme kaksi lisäpäivää Kalawissa Lauran toipuessa paikallisista pöpöistä ennen bussimatkaa Inle-järvelle.


Kalawin kylä auringonlaskun aikaan

Täydessä lastissa

Laura ja SimoPlussat ja miinukset Kalawista sekä Pindayasta

+ Pindayan kultapatsaat
+ rauhallinen meininki

- kuuma ja rutikuiva ilmasto


Naisten ompelukerho kokoontuu markkinoilla

2 kommenttia:

  1. Burma vaikuttaa todella mielenkiintoiselta maalta, kuten myös kaikki muut maat, joissa olette käyneet. Saisiko vinkkiä siitä, paljonko lysti maksaa vaikkapa päivässä teidän tapaanne? Ehkä vielä joskus itsekkin saisi rahat kokoon ja lentoa alle!

    VastaaPoista
  2. Meillä meni Myanmarissa kolmessa viikossa noin 600 USD / henkilö. Todella edullista siis.. B) Lentoliput Bangkokista ovat noin 60-100 USD / suunta, riippuen vähän ajankohdasta.

    VastaaPoista