maanantai 4. kesäkuuta 2012

Ljubljana, Slovenia

Taas tien päällä

Ljubljanan vanhaa kaupunkia

Esipuhe

Vuoden hiljaiselon jälkeen alkaa paatuneinkin satunnaisseikkailija odottaa jo uutta matkaa malttamattomana. Kaukaiselta tuntuvat ne ajat, kuin vuoristobusseissa sai pelätä henkensä edestä rotkon reunalla keikkuessa, riisi ja nuudeli muodostivat ravinnon perustan ja auringon porotus sekä laineiden liplatus bungalowin edustalla tuntuivat jokapäiväiseltä elämältä. Vihdoin on kuitenkin tullut taas aika pukeutua intopiukeisiin retkihousuihin ja lähteä reissuun.

Saanemme nyt esitellä uuden urhoollisen satunnaisseikkailijamme Leevin, jonka toimme tuliaisena Nepalista edelliseltä matkaltamme. Leevi matkusti rohkeasti passitta läpi Kathmandun ja Dubain tiukkojen rajatarkastusten aina Kätilöopiston synnytyssairaalaan saakka piilossa äidin vatsassa.


Leevi täynnä tarmoa ja valmiina seikkailuun

Tällä kertaa kolme suurta seikkailijaa suunnistivat entisen Jugoslavian alueelle Sloveniaan ja Kroatiaan. Matkajärjestelyissä emme tällä kertaa tinkineet, jotta pienen seikkailijan ensimmäinen suuri retki sujuisi vaivattomasti ja mukavasti. Vuokrasimme auton koko kolmen viikon ajaksi ja majoituksetkin varasimme etukäteen. Matkaoppaat koluttiin tarkasti läpi, joten täsmäiskut vierailukohteisiin oli suunniteltu ehkäistäksemme meille viime reissulle tunnusomaista haahuilua, jota tuuliajoksikin kutsutaan. Tämä tuuliajo -tyyppinen retkeilymuoto on erityisen rentouttavaa mutta erittäin suuri aikasyöppö, joten koska matka-aikamme oli tällä kertaa rajoittunut ainoastaan kolmeen viikkoon, ehtisi hyvän suunnittelun ansiosta nähdä enemmän lyhyemmässä ajassa.

Parempi pyy pivossa*

Pieni suuri satunnaisseikkailijamme näytti kyntensä jo ensimmäisenä matkapäivänä. Lentokoneen noustessa Seutulan kentältä 27.5 veteli Leevi jo rennosti sikeitä. Lentomatka sujui hienosti ja vuokraamamme volkkariautokin odotteli kiiltävän vahattuna Ljubljanan lentokentällä. Kun vielä uusi GPS johdatteli suoraan perille upouusia moottoriteitä pitkin aivan hostellin pihalle, voisi matkustamista kuvailla jo naurettavan helpoksi. Matkasta väsyneenä Leevi uuvahti uuteen pop-up matkasänkyynsä. Muilta seikkailijoilta yö sujui hartiat ilmassa slovenialaisen liian korkean tyynyn päällä kiikkuessa. Tämä vaikeutti jo pehmeisiin Finlaysoneihin tottuneiden kermapeppujen unensaantia.


Naapurisopua

Mummot vahdissa

Hobittiovi. Pieni ovi voi pitää sisällään suuria salaisuuksia

Aamulla, kun nahkavekkarimme pirahti seitsemän pintaan tavalliseen tapaansa, pakkasimme laukut ja suuntasimme Ljubljanan vanhaan kaupunkiin, joka koostuu pääasiassa barokin aikaisista koreista taloista. Siellä lampsuttelimme muutaman pikku krääsä- ja vihannestorin läpi kohti kaupungin suurinta nähtävyyttä, uhkeaa Ljubljana-linnaa. Säästääksemme itseämme liialta rasitukselta, otimme hissin ylös kukkulan laelle, missä nimenomainen linna on tönöttänyt viimeiset 500 vuotta enemmän tai vähemmän futuristisena. Tällä hetkellä autenttisuutta sai hakea suurennuslasin kanssa, niin suuren reformin on tämä vielä 1900-luvullakin vankilana toiminut paikka kokenut. Lasilla ja metallilla pimpattu modernisaatiolinnake ei saanut maailman turuilla kovaksi keitettyjen satunnaisseikkailijoiden tunteita herkistymään historian havinalle mutta vanha kaupunki sitä vastoin osoittautui sangen viehättäväksi vanhoine taloineen ja kävelykatuineen. Mikäs sen mukavampaa, kuin käyskennellä pitkin joen vartta ja pysähtyä sumpille tunnelmallisiin kahviloihin. Loppujen lopuksi yksi päivä riitti vallan mainiosti kompaktin kokoiseen pääkaupunkiin tutustumisessa.


Oopperajuhlat hukassa?Alkuperäistä sisustusta: lohikäärme meisselillä varustettuna

Näkymästä tuli mieleen pikemminkin Blade Runner kuin satoja vuosia vanha linna

Metalliset rappuset johdattivat kaikkein pyhimpään eli vessaan

Huomasimme jo ensimmäisenä päivänä, että jos haluamme välttää vararikon, on meidän syötävä omia eväitä ja kokkailtava hostelleissa ja apartementoksissa. Ulkona syöminen pari kertaa päivässä ei nimittäin ole Sloveniassa mitään halpaa lystiä. Myös sisäänpääsymaksut erinäisiin nähtävyyksiin ovat hinnoissaan, joten vierailukohteet kannattanee harkita tarkkaan.


Parsakausi parhaimmillaan

Torilta edukasta evästä kotiin

Ljubljanan katujen varsilla näkyi paljon töherryksiä, joista moni ylsi jopa katutaiteen tasolle

Roskismörkö

Hui hai!

Tiistaina lähdimme ajamaan kohti pohjoista päämääränämme järvet Bled ja Bohinj, jotka saavat kristallinkirkkaat vetensä ympäröiviltä vuorilta ja niiden jäisiltä huipuilta. Bled on yksi suosituimmista turistikohteista koko Sloveniassa, eikä turhaan. Järven takana korkealla kalliolla sijaitsee keskiaikainen linna ja smaragdinvihreän järven keskellä on saari kirkolla varustettuna. Maisemat ovat siis upeat. Tosin useat resortit ja muu asutus ovat tulleet luonnonmaiseman jatkoksi musertaen armottomasti mielikuvat ajoista, jolloin ritarit ratsastelivat järven rannalla haarniskoissaan lähtiessään sotimaan linnanneitojen jäädessä nyyhkyttämään nenäliinoihinsa heidän jälkeensä lehmuspuiden varjoon. Arvostus järvialuetta ja sen ainutlaatuista kauneutta kohtaan ei kuitenkaan ole ollut aina huipussaan sillä 1800-luvulla joku linnan ökyomistajista päätti pisnespöhinöissään kuivattaa järven ja alkaa valmistaa sieltä saatavasta savesta tiiltä. Hanke saatiin estettyä viimehetkillä, kun paikan arvo matkailukohteena oivallettiin.


Järveä kiersi osittain puinen kävelysilta, jolta pääsi ihastelemaan uskomattoman kirkasta vettä ja siellä uiskentelivia kaloja

Saarella sijaitseva kirkko on noin 800-luvulta peräisin mutta jo sata vuotta aikaisemmin paikalla oli ollut pakanatemppeli

Hotelli järven rannalla

Ajoimme autolla huikeiden maisemien toivossa ylös linnan pihaan ja vältimme härskit sisäänpääsymaksut seuraamalla pikku polkua, jonka muut varattomat hampparit lienevät vuosien varrella sinne tampanneet.  Polku vietti rotkon reunalla korkeanpaikankammoa uhmaten mutta saimme kuitenkin näpättyä perinteiset maisekuvat järven yli.


Kolahtiko postiluukustasi tällainen lomakortti puoli vuosisataa sitten?
Maisema linnan kupeesta

Vastoin, kuin Bled oli Bohinj järvi oikea rauhan tyyssija. Vihreiden rinteiden alla sijaitseva järvi on maan suurin. Neljän kilometrin pituudella se ei kuitenkaan kamppaile samassa kategoriassa kotomaamme järvien kanssa. Olisimme halunneet kiertää järven ympäri mutta 12 km:n reitti tuntui hiukan liian pitkältä, koska halusimme nähdä Slovenian maaseutua vielä saman päivän aikana.


Slovenialaisilla tuntuu olevan tapana pinota siistejä halkokasoja ulko-oven vierustalle

Kropan kylässä taottiin ennen wanhaan merkittävät määrät rautaa

Sepän paja

Jumalan terve!

Maaseudulla näkyi paljon kukkaniittyjä

Seuraavaksi päiväksi suunnittelimme suuntaavamme vuorille, mikä olikin mestarillinen päätös. Slovenian oma osa Alpeista löytyy maan pohjoisosasta. Sadan mutkan ja tuhannen kurvin jälkeen löysimme perille määränpäähämme, Logarska Dolinaan, joka on yli 7 km pitkä vihreä laakso vuorten välissä. Sen suurimpaan nähtävyyteen kuuluu Rinka vesiputous, joka ei lopulta osoittautunut vesihana-ruikkaa suuremmaksi. Putouksen vedet katoavat maan uumeniin, joten siitä lähtevä jokikin osoittautui vain pieneksi noroksi, joka kasvaa ainoastaan rankkasateiden aikaan. Laakso itsessään oli kuitenkin vaikuttavan kaunis ilmestys ja käymisen arvoinen paikka. Saimme myös tyydytettyä kiipeämishimojamme, kun kapusimme vesiputouksen yläjuoksulle.


Luru

Yläjuoksulla

Juliaaniset Alpit

Paikka vilisi pieniä jyrsijöitä

"Hilleri-Hiiren tavatessaan, ahaa-ahaa..."

Illaksi ajoimme Piraniin, Slovenian rannikkokaupunkiin, jossa majoituimme miinus viiden tähden majapaikkaan.


Laura ja Simo sekä sokerina pohjalla... Leevi


Logarska Dolinan laakso

Plussat ja miinukset Ljubljanasta:

+ viehättävän pieni kaupunki
+ yleisfiilis


Plussat ja miinukset Slovenian maaseudusta:

+ upeita maisemia
+ loistavia ulkoilumahdollisuuksia
+ hyviä teitä mutkateistä pitävälle

- paljon mutkaisia teitä helposti huonostivoivalle ihmiselleKuka veti Jesusta nenästä?

* (pivo = olut)

1 kommentti:

  1. Oottako varmoja et toi on Jesus? Musta näyttää että se on vieläkin tunnetumpi kuuluisuus Yksikätinen Rosvo.

    -Unap

    VastaaPoista