sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Pula ja Rovinj, Kroatia

Pulassa mutta ei suinkaan kiipelissä

Pyykkipäivä Rovinjossa

Positiivisesti monipuolisuudellaan yllättäneen Slovenian jälkeen oli retkueen aika suunnata Kroatian puolelle Istrian maakuntaan ja siellä Pulan kaupunkiin. Matka-aika kesti ainoastaan muutaman tunnin tylsää moottoritietä posotellessa. Pulassa majoituimme Kroatiassa tyypilliseen ja erittäin yleiseen kotimajoitukseen. Kotimajoitusta tarjoavat talot ovat rakennettu jo alun alkaenkin niin, että perhe asuu talon toisella puolella tai yläkerrassa ja majoitushuoneet sijaitsevat omassa siivessään. Tämankaltainen majoittuminen on edullisempaa kuin hotelleissa ja huonekin on usein kodikkaampi. Vaarana tosin on, että huonekalut ovat vanhoja ja haiskahtavat menneiltä vuosikymmeniltä. Tälläkin kertaa välttääksemme ummehtunutta katkua, oli tavarat parempi pitää rinkassa, kuin asetetella tunkkaisuutta käryävään 70-luvun vaatekaappiin. Tunnelma kotimajoituksissa on vähän kuin suomalaisessa kesämökissä ajalta, milloin mökille kannettiin kaikki kotoota käytöstä poistettu roina aina vanhoista keittiökaapistoista ja jääkaapeista iänikuisiin lamppuihin ja koriste-esineisiin (unohtamatta reikäisiä verryyttelyhousuja, jotka saivat uuden elämän pieruverkkareina). Kroatiassa tosin pitsiverhot, muoviset pitsiliinat, rumat talulut sekä mauttomat pienesineet tuntuvat olevan ikuisessa muodissa.


Ei mennyt meillä kokkailut niin kuin Strömsössä

"Saiskos lasillisen kylmää maitoa tähän käteen, kiitos?"

Kadulta sai ostaa kaikkia tunnettuja hajuvesiä paikallisen parfymöörin omina sekoituksina

Voiko vegetaristi syödä smurffia?

Pulan ainoa varteenotettava nähtävyys on roomalainen amfiteatteri, joka rakennettiin keisari-instituution aikaan ensimmäisellä vuosisadalla kansanhuvitusten näyttämöksi. Hurautimmekin heti majottumisen jälkeen katsastamaan tämän gladiaattoreiden taistelutantereen, jossa jokunen vuosituhat sitten veri roiskui ja suolenpätkät lensivät hallitsijoiden pönkittäessä asemaansa mahdollisimman näyttävillä teurastuksilla. Usein gladiaattorit olivat sotavankeja, tuomittuja rikollisia tai orjia ja heidän tehtävänään oli taistella muita gladiaattoreita tai eläimiä vastaan. Myös vapaita Rooman kansalaisia pestautui gladiaattoreiksi taistellakseen maineesta ja mammonasta.


Teatteri veti parhaimmillaan 20 000 katsojaa. Jotta näiden filosofisten, sivistyneiden ja mielen ylintä kultivointia harrastavien Rooman vapaiden kansalaisten herkkä hipiä ei kärähtäisi ja kuumuus vaivaisi viisasta päätä leijonan narskutellessa gladiattorin varpaita, oli katsomon suojaksi asennettu kankainen katos

Ilmeisen sopiva aika aloittaa kiinteiden syöttäminen

Amfiteatteria lukuunottamatta (joka kyllä kalpenee Colosseumin rinnalla) ei Pulassa ole mitään nähtävää. Rupunen kaupunki ei tarjoa yllätyksiä eivätkä rannatkaan ole hääppöisiä. Pulasta käsin vierailimme yhtenä pilvisenä päivänä kovasti kehutussa sisämaan vuoristo/kukkulisto- kaupungissa Motovunissa. Olimme kuitenkin nähneet jo mukulakivia ja vanhoja tönöjä sen verran runsaasti, että paikka ei tarjoillut mitään uutta.


Maistuvia matkamuistoja

Rellulla rilluttelemaan

Aikaraudasta voit tarkastaa ajan pysähtyneisyyden

Illalla auringon taas pilkistäessä lähdimme Istrian niemimaan eteläisimmälle alueelle Kamejakin niemelle, joka on asumaton ja rauhoitettu luonnonpuisto. Ajaessamme puiston porteista sisään, meidän käteemme lykättiin tyhjä roskapussi, jotta emme terrorisoisi luonnon koskemattomuutta. Laura ilahtui tilavasta pussista niin paljon, että päätti kerätä muutamat muhkeat välimeren käpyset jouluisia koristekransseja varten jo hyvissä ajoin.


Kamenjak on suosittu kohde turistien keskuudessa. Niemeltä löytyy salaisia pikkurantoja, jos vain jaksaa etsiä. Tosin vaarana on, että saksalainen on löytänyt sen jo 30 vuotta ennen sinua

Paikka on ollut auringonpalvontakohde on jo dinosaurusten aikaan. Todisteena tästä yhdessä kohtaa rantakalliota oli havaittavissa ihkaoikeat dinon jalanjäljet

ILMOITUS SEURASAAREN ORAVILLE: Maistuuko sapuskasi puulta? Oletko sinäkin turistien ainaisiin Alepa-pähkinöihin kyllästynyt ylisyötetty kaupunkikurre? Työnnä mauttomat pähkinät sinne minne aurinko ei paista ja lähde mukaan Ovarat Ry:n järjestämälle gourmet-matkalle. Nyt sinulla on nimittäin ainutlaatuinen mahdollisuus karistaa kaupungin pölyt käpälistäsi ja lähteä unelmalomalle Kroatian Kamenjakin niemimaalle. Kulinaristiseen valmismatkapakettiin kuuluvat lennot (liito-oravat hoitanevat itse, jolloin matkapaketti edullisempi), majoitukset hienoissa havupuissa (puun saa valita itse) sekä rajaton määrä meheviä, eri makuisia ja kokoisia käpyjä. Puissa herkuttelun lisäksi alueen maastosta on löydettävissä ainutlaatusia ja maukkaita vuosikertakäpyjä. Tartu tilaisuuteen, et tule pettymään!

Bon Appetit! 

Seuraavan aamun valjetessa aurinkoisena pakkasimme konkkaronkan autoon ja ajoimme Rovinjon italialaishenkiseen satamakaupunkiin. Paikka on koko Istrian alueen tähti ja tämän faktan tuntuvat tietävän myös kaikki alueen turistit ja matkamuistomyyjät. Emme olleet löytää parkkipaikkaa, vaikka kuumin lomasesonki ei ollut edes vielä alkanut.


Keskustori

Rantabulevardilla oli kahviloita ja ravintoloita vieri vieren

Eufemijan kirkko

Rattaiden Via Dolorosa

Onkohan mummolla pyykkipoikia?

Etsi kuvasta mahdollisimman monta satunnaisseikkailijaa

Elloksen muotikuvaukset käynnissä

Kuvassa kivihedelmiä eli luumarjoja


Laura ja Simo


Rannalla
Plussat ja miinukset Istrian alueesta

+ historiallinen Rovinj

- ei muuten mitään erikoista
- Pula kaikkinensa
- liikaa turisteja
Antennit pystyssä

Lyhyt matka aamu-uinnille

Kivat kalat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti