perjantai 26. lokakuuta 2012

Zagreb, Kroatia

Ritarilinnoja tutkimassa

Zagrebin Musta Marski

Zagreb, Kroatian pääkaupunki osoittautui mukavaksi pikkukaupungiksi, jonka keskeisten nähtävyyksien kiertäminen onnistuu helposti yhdessä päivässä. Kaupungissa voi ihastella vanhoja historiallisia rakennuksia ja pysähtyä kävelykadulla syömään tai ryystämään vaikkapa kupposen kahvia.

Kun nykyaika kohtaa historian

Jauhopussi ilmeisesti räjähtänyt

Pelargoniat kunnossa valvovan silmän alla

Zagrebin tunnetuin kahvilakatu Tkalčićeva

Vaahtovuorileivos pitää verensokerit riittävän korkealla

Paljon puisia matkamuistoja

Kaupunkiviidakon kuningas, Transu-Tarzan

Vaakunat katolla

Tomislavan puisto

Mirogoj hautausmaa

Etukäteen kaiverrettu hautakivi, vain kuolinvuosi puuttuu

Valtionmiehen vaatimaton leposija

Luimme matkaoppaastamme, että Zagrebin kaupungin laidalla sijaitsee valtava kirpputorialue, jonne Laura vanhana kirpputorihamsterina halusi tietysti suunnata oikopäätä. Kun pääsimme oletettuun paikkaan, olimme hieman kysymysmerkkien ympäröimänä. Alueella sijaitsi vain valtava kaatopaikka, tuhansia lokkeja sekä ensisilmäykseltä autiolta vaikuttanut sorakenttä. Pienen pähkäilyn päätteeksi totesimme kuitenkin olevamme oikeassa osoitteessa ja minikirpputorikin löytyi lopulta sorakentän takanurkasta. Taisimme olla liikkeellä vääränä päivänä.


Taustalla siintää kaatopaikka

Banaanilaatikoissa saattaa piileksiä löytöjä

Laura pitsiostoksilla

Kirpparifiiliksiä

Kuka tunnistaa auton?

Kaupunkihumun jälkeen ajelimme ristiin rastiin Kroatian pohjoisosan maaseutua. Kävimme tutustumassa muutamiin ritarilinnoihin, joita Kroatiassa on useita.


Kumpuilevat ja vehreät maaseudut tuovat mieleen väistämättä Reppuloiden Kontulan

Tracoscanin linna sijaitsee Pohjois-Kroatiassa lähellä slovenian rajaa. Linna on rakennettu todennäköisesti jo 1200-luvulla mutta restauroitu nykyiseen romanttiseen muotoonsa 1800-luvun puolivälissä. Linnaa asutettiin vuoteen 1944, joilloin viimeiset asukkaat saivat lähtöpassit ja linna siirtyi valtion omistukseen.


Linnanherran torni

Valokuvaaminen oli kielletty koko näyttelyalueella mutta jotenkin päädyimme dokumentoimaan muutamia unohtumattomia yksityiskohtia, kuten nämä entisten linnanherrojen karikatyyriset muotokuvat
 
Kehystetty

Entinen kirjasto oli palvellut myös asehuoneena

Pyhä Kirja vuodelta M. D. CC. XXXX VII.

Linnan englantilaistyylisen puiston tekojärvi eli pikkulätäkkö on tehty patoamalla vieressä virtaava puro

Vierailimme myös Veliki Tabor-linnassa, joka on rakennettu jo 1100-luvulla mutta saanut nykyisen pullean muotonsa 1600-luvulla. Linnaa on restauroitu ahkerasti viime vuosina, joten uudenkarhean maalin saattoi vielä haistaa.


Restaurointi oli vielä osittain kesken, joten aivan kaikkia tämän pöhöttyneen pyörylälinnan salaisuuksia emme päässeet tutkimaan

Veliki Tabor on toiminut suurimman osan ajastaan alueen viinintuottajan linnoituksena

Linnanherran vaatimattoman kokoiset viinitynnyrit takasivat mairean hymyn koko päiväksi

Linnan entisöintiä oli suoritettu todella modernisti led-valojen kehystäessä portaikkoja ja näyttelyaarteita

Tähän haarniskaan eivät tuhdimmat pojat mahtuneet

Sisäpihan tuoreita koristemaalauksia

Ampuma-aukko tarjosi loistavat näkymät

Wanhan ajan portaat eivät ole aina aivan tasamittaisia, joten kallisarvoisen lastin kanssa saa olla ajoittain tarkkana

Kävimme myös uudessa Neanderdalinmuseossa Krapinassa. Museossa esiteltiin luonnonhistoriaa ja Neanderdalilaisten elintapoja. Vahanuket ja videopätkä havainnoillistivat hyvin tämän toisen, vielä mystisestä syystä sukupuuttoon kuolleen ihmisrodun elämää. Valitettavasti valokuvaaminen oli tässäkin museossa kielletty. Lukijoidemme onneksi löysimme kuitenkin pölysistä arkistoista harvinaisen kuvan neanderilaisten suorasta jälkeläisestä:


Kambodzan Siem Reapissa kaapelit silmillä

Matkan toiseksi viimeisenä päivänä hyvästelimme hostellimme ystävällisen henkilökunnan ja suuntasimme takaisin lähtöpisteeseen Slovenian Ljubljanaan. Olimme perillä hyvissä ajoin ja pääsimme nauttimaan Ljubljanan tutuista nähtävyyksistä vielä parin päivän verran ennen lentoa kotiin.


Zagrebin Mustamägi?

Pieni maailmanmatkaaja

Kaiken kaikkiaan reissu meni hyvin ja olimme todella iloisia siitä, kuinka uusi matkatoverimme suhtautui matkustamisen riemuihin. Seuraavaksi suuntaamme perhelomalle Turkkiin viettämään vuodenvaihdetta... siihen asti silirimpsis!


Laura, Simo ja pieni poika LeeviPlussat ja miinukset Zagrebista

+ paljon kahviloita

+ sopivan pieni kaupunki

- yllätyksetön

Zagrebissakin ymmärretään eläinten hyvinvoinnin päälle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti