maanantai 6. tammikuuta 2014

Las Terrazas, Kuuba

Kolottaako kahvihammasta?

Paikallinen punatulkku

Lähdimme jouluaatonaattona Havannasta länteen noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalle ekokylälle nimeltään Las Terrazas, joka perustettiin pioneerihankkeena vuonna 1968. Luonnonsuojeluun tähtäävä kylähanke aloitettiin vanhojen kahviplantaasien metsänistutuksilla eroosion etenemisen estämiseksi. Las Terrazas onkin nykyään Unescon suojelema sen luontoarvojensa ansioista. Kyläyhteisö pyrkii kasvattamaan ravintokasvinsa itse puhtasti ja ekologisesti ja käyttämään mahdollisimman vähän eläinperäisiä tuotteita.


Kylänäkymät. Takana viimeisenä puiden katveessa kukkulan päällä seisoo hotelli Moka

Traktorikyyti

Nassikat

Hau

Kylässä asuu noin 1200 asukasta, jotka pyrkivät omavaraisuuteen

Näkymä parvekkeelta

Alkujaan 1800-luvulla alueella on ollut Kuuban ensimmäiset kahviplantaasit mutta tänä päivänä muistona menneestä on jäljellä pääasiassa enää tiheää viidakkoa ja kasvillisuuden peittämiä kahvipatruunoiden talojen raunioita. Alue ei ilmeisesti loppujen lopuksi ollutkaan ilmastollisesti aivan ideaali sumpin viljelylle. Nykyään matkailijoita Laz Terrazasiin houkuttavat eniten vehreä luonto ja patikointi.


Kylässä asuu myös taiteilijoita, jotka myyvät tuotoksiaan matkailijoille

Majoituimme hotelli Mokaan, joka on kylän ainoa hotelli ja "ekoresort". Hotelli sijaitsee puiden ympäröimässä rinteessä ja parvekkeilta on hienot näkymät alas kylään, joka sijaitsee pikkujärven ympärillä. Osa puista saa kasvaa vapaasti hotellin sisälläkin niin, että niille on jätetty omat reiät rakenteisiin. Hotelli valmistui vuonna 1994 mutta on jo hiukan nuhjuinen. Virallinen tähtiluokitus antaa neljä paikallista tähteä, mutta totuuden nimissä on todettava, että luokituksesa taitaa olla muutama tähtönen liikaa. Edes vastamaalattu seinä ei pystynyt estämään homeen läpikasvua seinän rakenteissa saatikka sen hajua. Myöskin uuden lakanan antaminen alkuillasta oli täysin mahdotonta sillä lakanakaappi oli jo lukittu.


Hotellin läpi kasvaa useita puita

Hotelli yövalaistuksessa

Ensimmäisenä aamuna meidät herätti kukko, maalla kun olimme. Leevi sekosi totaalisesti tämän ennen tuntemattoman elikon ääntelyyn ja valvoi kolmisen tuntia aamuyöllä rähisten kukon kanssa kilpaa. Lähdimme kuitenkin aamun sarastaessa reilun kolmen tunnin viidakkopatikalle. Polku mutkitteli tiheän puuston lomassa aina joelle asti, jonka lähistöllä keskellä viidakkoa tönöttivät vaatimattomat kafferauniot. Paikalla oli ollut yksi ensimmäisistä juhlamokkafarmeista Karibialla mutta nyt jäljellä oli enää muutama pystyssä oleva seinä sekä tiheä viidakko. Näimme matkalla paljon erilaisia värikkäitä lintuja. Lopuksi kiipesimme vielä kukkulalle, josta oli näkymä alas kylään.


Värikäs sirkuttelija

Järvimaisemaa

Opas kutsui lintuja eri vislaustyyleillä

Kolibri

Kolibrin pesä

Haista kukkanen

Patikoijat

Bambuu

Nakke Nakuttaja maastoutuu puunrunkoon

Tässä metsässä ei kannata jurrissa horjahdella

Viidakko-Simo

Ja hänen retkikuntansa

Kylässä ei ole juurikaan palveluita. Sapuskaa saa ainoastaan hotellin lisäksi kahdesta paikasta. Toinen ravintola on El Romeron mahtavan herkullista ruokaa tarjoava kasvisravintola, joka käyttää kokkailuun aurinkoenergiaa sekä kotikasvatettuja orgaanisia kasviksia ja yrttejä. Söimme siellä ensimmäisenä iltana erikoista mutta hyvää marinoitua ananas-persikka-kaalimunakasta.


Simon herkullinen peruna-porkkana-persilja-pizza hotellilla

Hotellihuoneen alkuperäiset asukkaat viettivät fiestaa jouluaattona sokeritipan ympärillä

Toisena päivänä köröttelimme lähistöllä sijaitseville luonnon omille uima-altaille, Banos del San Juanin lätäköille. Paikka osoittautuikin aika viehättäväksi pulikointipaikaksi, jos liukkaiden pohjakivien kanssa osasi olla varovainen. Virtaava vesikin oli yllättävän lämmintä. Illalla mutustimme iltapalamme vaatimattomammassa paikassa, jossa ei meidän lisäksemme ollut ketään ja jossa tarjoilija kaatoi sulavasti Lauran keitonliemijämät Simon soppalautaselle. Vaikka pokka petti totaalisesti tarjoilijan tempusta, tilanteen tajusi kuitenkin hyvin: maassa ei ole ruokaa poisheitettäväksi.


Ekouimahalli


Veden alla

Eksynyt saimaannorppa

Altailla olisi saanut myös leiriytyä näihin bungaloweihin

Hei vain


Laura, Leevi ja se-yksi-jonka-nimeä-ei-voi-mainita-täydenkuun-aikaan


Las Terrazas plussat ja miinukset

+ vehreä luonto
+ linnut
+ rauha
+ kyläyhteisö

- ylihinnoiteltu hotelli
- hullu kukko


Luonnon helmasta löytyi useita orkidealajikkeita

Pelihullu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti