maanantai 28. heinäkuuta 2014

Albena, Bulgaria (osa 3)

Guru Kumar ja muita repsahduksia

Varjoilua

Jo ensimmäisellä lomaviikolla Laura lähti etsimään sisäistä valoaan joogatunnilta. Olimme bonganneet Kumarin (kukas muukaan) ilmoitusjulisteen hotellivieraille ilmaiseksi pidettävistä joogatunneista. Tapaamisen piti olla respassa puoli kuusi mutta kun saavuimme paikalle, näimme vain vilauksen Kumarista, joka katosi  kuin pieru saharaan. Koska halusimme Lauran pääsevän kuitenkin pikaisesti lähemmäs nirvanaa, lähdimme juoksujalkaa kohti rantaa, jossa jooga oli määrä pitää.


Juliste kutsui mukaan kosmisen virran vietäväksi

Tunti oli jo alkanut, mutta urheasti Laura liittyä kahdesta henkilöstä koostuvaan mielen valaistumista tavoittelevaan suureen joukkioon. Aluksi Kumar osallistui liikkeisiin, mutta jo viiden minuutin kuluttua lopetti ja alkoi antaa vain epämääräisiä ohjeita intialaisaksentillaan. Näytti siltä, että Kumaria vaivasi ehkä darran pirulainen, liekö edellispäivän iltamat venyneet pikkutunneille asti vai kuvitteliko Laura vain. Kumar käveli hermostuneesti edestakaisin, ja näytti siltä, että kohta Kumarilta lentää laatta. Asian ajattelua ei helpottanut se, että hän toisteli "sulkekaa silmät" hikikarpalot kalvakalla otsallaan. Yksi pää polviin-venytys (joka oli enää ainoa liike, mihin hän osallistui) venyi ajallisesti niin pitkäksi, että vaikutti jo siltä, että Kumar nukahti. Loppujooga meni sujuvasti Kumarin osalta niin, että hän istui hiekalla jalat ristissä ja kuvaili, mitä pitää tehdä suurin piirtein seuraavanlaisesti: "Maatkaa ja ottakaa kiinni nilkoista". Sanojensa vakuudeksi hän taputteli kyseisiä ruumiinosia. Siinä jäi joogaajan tehtäväksi kokeilla erilaisia asentoja, kunnes Kumar nyökäytti hyväksyvästi päätään.


Kumar ja hänen seuraajansa

Laurasta tuli kuitenkin viikon mittaan Guru-Kumarin uskollinen seuraaja ja hän osallistui kaikkiin kolmeen joogatuntiin, jotka hotelli tarjosi. Hän ei antanut uskonsa horjua edes silloin, kun näki Kumarin naapurihotellin limudiskossa hytkymässä. Toisena ja kolmantena kertana hän aloitti tunnin Kumarin kanssa rohkeasti kahden. Vetonaulana ja Kumarin ensimmäisenä opetuslapsena he yhdessä keräsivät tunnin aikana aina yhdestä kolmeen muuta valonkantajaa mukaansa. Kumar ei ollut muuttanut opetusmetodejaan mutta Laura oli alkanut ymmärtää hänen paikallisella pirtuliekillään palavaa sisäistä valoaan ja tiesi, mitä Guru tarkoitti sanoessaan "kobra" taikka "kulho".


Tärkeä välitiedoite: Nasan pilotti on juuri laskeutunut Tellukselle voitokkaan avaruuden valloituksen jälkeen

Toisella viikolla Laura vihdoin ymmärsi Guru-Kumarin sanattoman ja ajattoman viestin. Tuon viestin kohti suurta salaisuutta ja tien valaistumiseen. Viestin, joka on yhdistänyt sotaisat kansat ja saattanut yksinäiset ja onnettomat kohti ykseyttä ja suurta syleilyä toistensa ja maailmankaikkeuden universumin kanssa. Viestin, joka sisälsi vain yhden suuren merkittäävän sanan: "iltapäivätissuttelu". Siihen loppui joogat mutta sisäinen rauha löytyi erivärisiä viinitippoja lasiin tiputellen ja kylmää huurtehista huulille nostellen. Lisäksi kävi myös niinkuin niin monelle sielulle vuosituhansien aikana; hurmoksen vapautuminen löysi uuden ilmentymiskanavan, vesijumpan. Näin ympyrä sulkeutui ja jo antiikin Atlantiksessa harrastettu trendilaji saavutti jumalalisen kosketuksensa Bulgarian auringon alla tuhansia vuosia myöhemmin diskojumputuksen siivittämänä.


Ensimmäisen viikon lopussa saapunut oppaan lämminhenkinen tervehdys. Mitähän tästä nyt ajattelisi.. Olimme huoneessa, kun oven alta alkoi kuulua pientä rapinaa vaivihkaan, ettei kukaan vain kuulisi... Ja sieltähän se tuikitärkeä viesti sitten saapuikin. Näin syksyn palautekeskusteluissa pomon kanssa voidaan olla yhtä mieltä siitä, että asiakkailta on kysytty heidän lomansa sujumisesta?

Rantabulevardi kultahietikolla

Saadaksemme vaihtelua Albenan maaperään, nappasimme taksin keskiviikkona Bulgarian kuuluisalle Kultahietikolle. Paikka ei jättänyt suuria ennakkoluuloja varjoonsa vaan täytti ja ylittikin odotukset. Jättisuuret hotellit ryhmittivät napakasti toisiinsa linttautuen rantaviivaa, jota jatkui pitkän matkaa. Hietikko oli katkeamaton, vaikkakin ohuehko viiva meren ja infrastruktuurin välissä täplitettynä tuhansin vuokrattavin rantatuolein. Rantabulevardi oli pitkä ja sitä reunustivat kaupat ja ravintolat perinteiseen eteläeurooppalaiseen malliin. Baarialue oli houkutteleva ja ainakin uima-allaspileitä olisi ollut tarjolla. Tiedä sitten kuinka mukavaa on uida altaassa, johon joku on todennäköisesti a) virtsannut, b) oksentanut tai c) hukkunut. Rannalla oli rennon oloisia rantabaareja ja musiikin jytke tarttui jopa pienen miehen ytimiin. Miinuspuolena on sanottava, että alueelle matkaavan on paras omaksua ja hallita aivotoiminnan täydellinen eliminointi ja vähintäänkin deliriumin alkeet.


Tequila-kärry

Juomatauko

Käväisimme pyörimässäkin

Nappikauppa

Totuus evoluutiosta

Rikkinäisiä farmareita
 
Kertakäyttö T-paitoja

Pertti ei hätää. Ruokaa saa suomeksi

Maalari

Mies nauttii baaritiskillä diskojytästä tikkari suussa kauniiden naisten vilkutellessa hänelle

Kurkistus altaalle

Kukkia

Kalastajia

Torstaina vuokrasimme polkuauton tunniksi ja huristelimme katselemaan Albenan kylää hieman ulkopuolelta. Rantaa pitkin edennyt tie ei vienyt kovinkaan pitkälle vaan maanvyörymät estivät matkan teon jo alle kilometrin jälkeen.


Ajelulla
Bisnestä ajatellen baarilla on ollut hieman huono sijainti

Eikä tarjoilijakaan ollut enää paikalla

Rapukin taisi olla jo auringossa hengiltä kärähtänyt

Tähän loppui "rantabulevardi"

Ruostunutta laituria

Ilta laskeutuu rannalle

Jätskikiska odottaa illan viimeisiä asiakkaitaan

Neuvostomöhkö kimmeltää yövalaituksessaan

Ainoa vähän tasokkampi mesta rannalla

Pieni kosmonautti maalaa tuliaisia

Perjantaina teimme ekskursion toiseen ilmansuuntaan eli Balchikiin. Albenasta parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä sijaitseva tuppukylä ei kätkenyt salaisuuksia eikä tuonut yllätyksiä. Kuljeskelimme pitkin rantakatua edes ja takas, ja koska päivä oli todella kuuma ja hiostava, yritimme ehkäistä tavalla tai toisella lämpöhalvauksen saamista. Illemmalla painostavan ilman syykin selvisi: megaukkonen ja rankkasade valloitti osan mustanmeren länsiosasta. Siitä tietenkin seurasi se, että hotellin aulan katto romahti.


Antiikkituoli ja jojo-pallo

Venesataman ravintola

F1-kuski Hämä-hämä-häkkinen

Puoti

Balchikin katuja

Jahas ja hups heijakkaa


Laura, Simo ja PapuPääskysten pesä


Plussat ja miinukset Albenasta

+ Mukava ilmasto heinäkuussa
+ Helppous

- Tylsä
- Persoonaton
- Liikaa turisteja
- Ahdas
- Ei nähtävyyksiä eikä nähtävää
- Ei oikeita elämyksiä
- Jokseenkin ylihinnoiteltuEi kommentteja:

Lähetä kommentti