sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Albena, Bulgaria

Intro

Hiekkaleipomo
  
Jos olet innostunut historiasta tai kulttuurista ja haluat käyskennellä vanhoilla kaduilla pistäytyen viinilasilliselle ja pikkupurtavalle tunnelmalliseen tavernaan, Albena EI OLE kohteesi. Siellä on turha kuvitella istuvansa idyllisessä, satojen vuosien historiaa humisevien ja iäisyyttä hohkavien perinteisten kivitalojen terasseilla viiniköynnösten hivutellessa kiharoitasi kohden istuessasi Dionysoksen, viininjumalan runsaiden rypäleiden alla. Saat korkeintaan eteesi grillisapuskat ketsupilla ja eltaantuneella majoneesilla, jotka voit huuhtoa alas kyytipojalla eli paikallisella pontikalla eli rakilla hammondin hivellessä peltorien suojaamia korviasi. Ja jos peltorit jäivät jostain syystä pakkaamatta matkakapsäkkiin, voit kotimaahasi saavuttua ilmoittautua suoraan kuuloinvalidiliittoon ja terapiaan.

Ethän kuvitellut istuvasi Albenassa romanttisesti katsellen auringonlaskua meren ylle? Hyvä, koska tiedämmekin jo, että aurinko laskee siellä täysin vastakkaaseen suuntaan suoraan ryteikköön.

Jos taas olet kiinnostunut shoppailusta ja haluat kirmata uudet hepeneet ylläsi loppuloman bailaten villisti aamunkoittoon asti, Albena EI OLE kohteesi ellet ole kiinostunut epämääräisistä kopiohuppareista ja T-paidoista, ja 80-luvulla huppusuosionsa ohittaneesta printtipaitamuodista. Muutenkin kaupusteltavat tuotteet leluista ja matkamuistoista alkaen ovat halpaa krääsää, jotka hajoavat ilmavirrasta, jos vain katsotkin niitä kohti ja räpäytät silmiäsi. Ja villistä bailaamisesta on turha edes haaveilla, yökerhoja ei ole. Saatat päästä fiilikseen rakiapullollisen jälkeen, mutta intosi lopahtanee nopeasti, kun huomaat bailaavasi rankasti kädet viuhtoen saksalaista iskelmää soittavan paikallisen kuppilabändin edessä seuranasi muutama hampaaton ekaluokkalainen.


Marionettilinnut

Jos halut paratiisirantoja palmujen notkahdellessa ja kurotellessa kohti päivettynyttä ihoasi sinun levätessäsi korallinvalkealla hiekalla, Albena EI OLE kohteesi. Siellä ei ole edes yhtään palmua. Yhyy, EI YHTÄÄN PALMUA. Mikä rantakohde se sellainen on? Palmu, tuo lomarantojen suurin symboli puuttuu, mikä järkyttää kovasti. Itse asiassa Albenan rannoista tulee mieleen eniten ehkä Pärnun biitsit. Mielikuvayhteys saattaa liittyä enimmäkseen maiden samankaltaiseen historiaan, sillä kultainen neuvostoaika näkyy Albenassa edelleen vahvasti rumissa rantahotelleissa ja bunkkeriostarissa.


Hotelliarkkitehtuuria

Jos haluat lomallasi luontomatkailla ja seikkailla vuorilla, viidakoissa, ihan-missä-vaan-missä-on-jotain-eksotiikkaa, EI Albena valitettavasti OLE sinun kohteesi. Sinun on turha kuvitella kipuavasi kivenmurikkaa korkeammalle, vuoristotautiin sairastumisesta puhumattakaan. Et tarvitse matkalaukkuusi mukaan viidakkosapelia liaanien halkomiseen tai krokotiilin lävistämiseen. Voit toki nähdä puita ja puskia muutamassa kohdassa, jotka ovat niille sijoilleen istutettu. Mitään elävää esim. oravantapaista liikettä ei kuitenkaan näy. Lieneekö käynyt niin, että kaikki, joilla on enemmän kuin kaksi jalkaa, ovat päässeet hengestään viime vuosituhannella rantautuneen uuden tulokaslajin (turistispede, lat. nim. Toim. Huom.) suojelemiseksi.

Jos mielessäsi oli matkaa suunnitellessasi halu paeta ihmisvilinää, irrottautua hyörinästä ja pyörinästä sekä löytää vielä sielunrauha, Albena EI OLE oikea valinta. Täällä et ole yksin, et kaksin, etkä kolmin jne. Olet kuin yksi sardiineista, tiiviisti pakattuna ja marinoituna purkkiisi. Saatat löytää itsesi liimautuneena naapuriin aurinkotuoleinesi ja litistyä henkisesti ja fyysisesti kahden ilosta kiljuvan naperon väliin. Tunnet sieraimissasi kesätuulen tuomana aurinkorasvojen härskiintyneen käryn miksattuna vankkaan hienkatkuun. Vilskettä ja vilinää on koko ajan paljon. Silloin tällöin saat pärskeet päällesi ja hiekat silmiisi.


Aurinkotuolit odottavat armottomien hiekkalapiolla aseistettujen valloittajien saapumista

Jos ajattelit levätä lomallasi hiljaisuudessa, Albena EI OLE hyvä valinta. Meteli on jatkuvaa, koska ihmisiä on pakkautuneena niin paljon pienelle alueelle. Saat hammondimusiikin lisäksi pääasiassa kuunnella 90-luvun alun poppihittejä. Sellaisia biisejä, joiden olemassaolon olit jo aktiivisesti pyrkinyt unohtamaan samalla kun poltit 501-leviksesi ja lambada-hameesi. Sinänsä sääli, sillä jälkimmäistä olisit tarvinnut Albenan lomallasi. Desipelit ovat kovia, koska volyymin on ylitettävä naapurin limudiskon äänirajat. Onneksi ikivihreiden soitto loppuu yhteentoista mennessä, koska enemmistö vallitsevasta juhlaväestä painuu silloin sokerilaskuhumalan alettua pehkuihin. Albenassa lähes kaikissa matkaseurueissa on mukana lapsia.

Jos haluat kuunnella meren aaltojen pauhua ilman ylimääräistä orkesteria, Albena EI OLE lomakohteesi. Rannalla kyllä kuulet aallot mutta niitä säestää ilosta kirkuvat lapsoset/väsyneet itkupillit ja uimavalvojan vaativan rytmikäs pilli, kun hän vahtii tiukasti aaltoja uhmaavien turistien kohtalonsekunteja. Pilli soi jatkuvasti ja käsimerkit eivät jätä arvailun varaan: "Heti pois sieltä tai hukut!" Rauhallisemman merenkohinan äänen saisi työntämällä simpukat syvälle korviin ja varmuuden vuoksi yhdet vielä nenänreikiinkin, ettei aivoihin työntyisi sietokykyä ylittäviä äänivalumia.


Rantatunnelmaa hiljaisena aikana

Jos haluat tuntea olevasi ulkomailla, EI Albena OLE reissuroopen mekka. Kaikessa neutraaliudessaan, tuntuu kuin olisi ihansamamissä-maassa. Matkafiilistä ei oikeastaan synny.

Jos haluat saada hyvää vastinetta rahoillesi, Albena EI OLE pihistelijän paikka. Hinnat ovat muuhun Bulgariaan nähden (lukuunottamatta muita turistirantoja) vähintään puolet kalliimpia, koskien siis kaikkea myytävää aina ruoasta aurinkorasvaan. Albenassa vallitsee pakettikohteelle perinteinen "niistetään turistien rahat"-kartelli, jossa hintataso on noussut korkeaksi kaikissa putiikeissa. Lievää vedätystä on myös havaittavissa ainakin taksikuskeilla mutta maa ei ole missään nimessä kusetushommissa maailman mittakaavassa pahimmasta päästä.


Mikkihiiren hiukopala

Miksi Albenaan sitten kannattaa matkustaa? Ei miksikään. Jos kuitenkin päätät syystä tai toisesta valita sen kohteeksesi, löytyy hyviäkin puolia. Ensinnäkin, jos pidät hiekkakakkujen muovailusta, Albena ON oikea paikka. Linnat rakentuvat helposti ja napakasti, silla hiekan koostumus on hyvä. Lisäksi ilmasto ei ole liian kuuman kostea ja trooppinen. Aurinko lämmittää mukavasti mutta pätsi eli hornantuutti on tipotiessään. Hygieniataso tuntuu olevan ok-luokkaa, joten varpusparvi ei todennäköisesti yllätä heti ensimmäisessä kurvissa saavuttuasi maahan. Lisäksi turvallisuustilanne on hyvä, mikäli vesipyssyjen lakkamatonta rynnäkköä ei lasketa. Koko lomakohde on suojattu porteilla ja vartijoilla, joten alueelle ei pääse ajamaan kuka tahansa. Tavarat tuntuvat olevan suhteellisen turvassa ainakin altaalla ja rannalla.


Kyltti kertoo, mihin kohtaan "lomaparatiisi" päättyy ja vaarat alkavat vaaniskella
 
Albenassa tai ylipäätänsä lähialueella ei ole oikeastaan mitään erikoista, kiinnostavaa tai ylipäätänsä nähtävää, joten siellä ei voi/tarvitse tehdä yhtään mitään. Se ON hyvä syy matkustaa Albenaan. Siellä voi rentoutua (jos jatkuva ihmislajisto ei häritse), nukkua, nollata ja laittaa aivot narikkaan. Siellä voi rassata tukkeutuneen tuulitunnelin auki ja antaa raikkaan meri-ilman virrata vapaasti aivokuoren läpi putsaten epämukavat ajatukset taivaan tuuliin liittyen esim. työhön tai kiireeseen. Siellä voi vaikka sporttailla tai siemailla paikallista viiniä. Paikka on niin tylsä ja ankea ja helppo, että Kyröskosken Perttikin osaa tilata lihapullat ja muussin suomalaisesta ruokalistastaan ihan itse. Jos Pena oikein villiksi ryhtyy, saattaa hän vuokrata Kurikan Martin kanssa muutaman olusen jälkeen polkuauton, jolla voi huristella pitkin niitä muutamaa katua.

Muutenkaan Albenassa ei ole pulaa "aktiviteeteista", jos ikäsi (tai henkinen ikäsi) on alle 13 vuotta. Kaikenlaisia vitkuttimia ja vetkuttimia, pelipömpeleitä, pomppumestoja, kiipeilytelineitä, leikkipaikkoja ja niitä puhallettavia ja kelluvia veijareita löytyy joka kadunkulmasta. Vempeleet eivät ole edes edullisia, mutta lapset pysyvät jokseenkin iloisina, jos vanhempi jaksaa vain höllätä kukkaronnyörejä tarpeeksi. Illan aikana saisi helposti palamaan useita kymppejä euronrahaa, jos muksu saisi itse päättää. Todellisuudessa loputon vempeletulva aiheuttaa myös sen, että lapset kiukuttelevat paljon, koska haluaisivat kokeilla niitä jokaikistä koko ajan, eikä vanhempien fyrkkakolikot ja tahtotila riitä loputtomasti. Mutta mitäpä vanhemmat eivät tekisi pikku mussukoidensa ja muikkustensa eteen. Loppujen lopuksi matkavalinnan tekee vanhempi usein lapsen parasta ajatellen ja itse helpolla selvitäkseen. Ja lapset varmasti viihtyvät Albenassa mainiosti. Tekemistä riittää ja rauhallisilla kaduilla autot eivät ole heti ajamassa ylitse. On rantaa ja lasten uima-altaita, mihin voi pulahtaa kumikaverin kanssa. Kaupat pursuavat hiekkaleluja ja halihahmot kiertävät ympäriinsä valokuvauttamassa itsensä naperon kanssa (ylihinnalla). Tuliaiset voi askarrella itse. Lapsilla on hauskaa, kunhan vanhempien kassavaje ei vain petä. Mutta silti?


Vetkuttimia löytyy satamäärin


Laura, Leevi ja Simo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti