sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Ubud, Indonesia

Riisiterasseja ja rötösteleviä apinoita

Matkafiilikset huipussaan

Ubud on vihreän vehreä kaupunki Keski-Balilla. Ennen aluetta asuttivat pääasiassa norsut mutta aikaa myöten ihmiset tulivat ja veivät trumpettikärsien elintilan. Paikalle ilmestyivät riisipellot ja talot terasseineen ja metsät katosivat. 1900-luvun alussa alkoi alueelle valua myös hollantilaisia siirtomaaherroja ja taiteilijoita, jotka opastivat paikallisia ylläpitämään käsityö- ja musiikkiperinteitä. Tämä antoi alkusysäyksen Ubudin kulttuuriturismille.


Riisimurojen alkujuurilla

Naamiot

Ubud on todella viehättävä ja mukava kaupunki ja sen luonteen ymmärtää vasta muutaman päivän jälkeen. Useat pienet riisipellot kätkeytyvät talojen taakse eivätkä näy kadulle. Sen vuoksi ne pitää löytää. Samoin monet ravintolat kätkevät taaksensa salaisia puutarhoja pöytineen, jossa jättipuput rouskuttavat ruohoa ja juoksevat pakoon hieman liian innokkaita lapsia. Monet majatalot tarjoavat huonetta riisipeltomaisemalla mutta me majoituimme perinteiseen aamiaismajoitukseen, joka tarjosi avaria huoneita kaksi- ja yksikerroksisissa pikkutaloissa ja joissa nahkaisina herätyskellona toimivat aamuisin gekkoliskot. Perhe asui itsekin yhdessä talossa ja ison osan pihasta majoitushuoneiden lisäksi haukkasi oma temppelialue, joka on typillistä vahvasti uskonnollisella Balilla.


Turret vahti hanakasti majatalon portinpieliä

Majapaikka

Majataloa ympäröi paratiisimainen puutarha

Kukinto

Ganesh

Mirrin mietteet osa 2 (toim. huom. eri mietteet ja eri mirri, kuin ykkösosassa)

Maanismielinen joogi tuli innosta puhkuen opettamaan aurinkotervehdystä ja valaistumisen taitoa. Onko tässä seuraava Ior Bock?

Ubud on pystynyt säilyttämään vahvasti Balilaisen kulttuurin kaiken turistihässäkän keskellä. Kaupunki ja sen kadut ovat koristeltuja palmusta taiteiltujen runsaiden riiputtimien avulla kuin isompienkin festivaalien aikaan. Puukäsitöitä ja tauluja myydään kymmenissä putiikeissa ja iltaisin voi mennä katsomaan perinteisiä balilaisia tanssiesityksiä, missä psykedeelinen kilkuttelu hallitsee olemattomia nuottiviivoja. Päivisin pikkupojat kiertävät katuja paukutellen ja soittimiaan enemmänkin hajamielisesti ja epätahdissa, kuin tavoitellen todellisia säveliä, ja keräävät anteliaiden lantteja. Ubudista löytää myös laadukkaita joogapaikkoja ja muutaman koko maailman mittapuulla ökyhienon hotellin, joiden yksityiset bungalowit infinity-pooleineen kurkottavat kohti jyrkänteen viidakkoa sopeutuen kuitenkin täydellisesti maisemaan. Nämä luksukset jäivät meiltä tällä kertaa kokematta ylimääräisten kopeekkojen puutteessa.


Majataloja tarjolla
 
Kotikatumme

Poikien muskari kokoontuu

Tästä alkoi alamäki

Kaupungissa on vain muutamia nähtävyyksiä, joista yksi on apinametsä. Ikivanhojen puiden katveessa asustaa satoja villejä apinoita. Muutamassa kohdassa apinoille voi ostaa banaaneja tarjottavaksi ja näissä kohdissa käykin aika kuhina. Apinat hyppivät pahaa-aavistamattomien ja kauhusta jähmettyneiden  turistien niskaan ennen kuin he ehtivät edes maksaa ostoksiaan. Lisäksi apinat rosvoavat kaiken tavaran, mikä irti lähtee. Jopa rattaisiin sullottu pandakarhu meinasi joutua erään pitkäkyntisen nappaamaksi. Se, mihin apina tarvitsisi pandakarhua, jäi arvoitukseksi. Ehkä vauva-apinoilla ei ole tarpeeksi leluja. Metsässä on myös muutama temppeli.


Meitä on varoitettu

Tässä vain muina miehinä vaanimassa sopivia uhreja

Joku haavoittuvainen turistiressukka menetti kolansa

Kuningatar Tehep ottaa vastaan banaaneja alamaisiltaan

Kuningattaren palatsin vartiopatsaat

Teimme ubudista käsin kokopäiväretken auto+kuski-yhdistelmällä muualle Keski-Balille. Pysähdyimme ensiksi Goa Gajahin elefanttiluolalla. Saronkimyyjät hyökkäsivät samantien paikalle ja yrittivät myydä rättejä sillä verukkeella ettemme pääsisi sisään temppelialueelle ilman saronkeja. Kuljettajamme oli kuitenkin varoittanut tulevasta ja kertonut, että sisääkäynnillä jaetaan riepuja lainaksi, joten niitä ei tarvitsisi itse ostaa.


Simo estää luolan sortumisen viimeisillä voimillaan

Tällekin porukalle tunnuimme me olevan se suurempi nähtävyys

Alue on jopa tuhat vuotta vanha ja sisältää hindulaisia ja buddhalaisia elementtejä. Katselimme vanhoja kiviä mutta paikka ei herättänyt meissä sen suurempia tuntemuksia. Emme kuulleet esi-isien henkien havinoita tai tunteneet transsitiloja. Kävelimme vielä pienen reitin portaita alas, missä lirisi vesiputous. Sen jälkeen könysimme takaisin autolle, missä kuski meitä kiltisti odotti.


Pullukka rupikonna möllötti temppelin takana

Portaiden pehmeän sammaleiset askelmat

Ajoimme toiselle tuhat vuotta vanhalle temppelille mutta paahtava helle ja balilainen temppeliähky oli jo ottaa ylivallan. Reippailimme kuitenkin tahdon voimalla hikihatussa 300 porrasta alas matkamuistomyyjien ohitse aina Gunung Kawin kallioon kaiverretuille Candi-alttareille asti. Tällä kertaa visiitti oli vaivansa väärti ja maisema matkalla alas kaunis.


Riisiterasseja

Mammat hommissa

Leevi otti kuvan lehmästä

Matkamuistoja

Balilaista flooraa

Koristekaiverreltuja kookoksia

Alttareita

Seuraavana visiittilistalla oli nukkuvaksi sanottu tulivuori Gunung Batur. Emme viitsineet herättää vuorta sen nukkuessa niin sikeän näköisesti aivan paikallaan ja liikkumatta, vaikkakaan kuorsausta ei kyllä kuulunut. Mutta vuori on kuitenkin ollut aktiivinen viimeksi 1990-luvulla, jolloin se yski savua ja pieniä purkauksia. Musta laava oli vielä selvästi havaittavissa vuoren juurella.


Zzzzzzz, pfffff

Ilo irti

Noutopöytä

Jälkkärin edessä oli kyltti, jossa luki "balilaista kakkua". Suomalainen nirppanokka voisi erheellisesti ajatella tämän olevan ihan jotain muuta kuin kakkua silmiinpistävän koostumus- ja värieron vuoksi

Pysähdyimme sapuskalle Kintamanin kylään, joka tarjosi vieri viereen ahdettuja maisemaravintoloita. Buffettiruoka oli hyvää, joskin meitä yritettin aluksi juksata hinnassa. Kun olimme nostamassa kytkintä, hinta putosi puoleen alkuperäisestä. Ruoan ja muutaman valokuvan jälkeen odottelimme kuskiamme auton vieressä, kunnes joku havaitsi kaverin vetävän sikeitä auton sisällä ja herätti pöllähtäneen miehen. Saimme kyydin seuraavaan kohteeseemme eli kahviplantaasille.


Kaakaota

Raakoja kahvipapuja

Kiekura

Pienelle plantaasille päästyämme meidät otti vastaan nuori mies, joka esitteli puutarhaa ja sen kasvustoa. Rehevässä pusikossa kasvoi ainakin kahvia, kaakaota ja vaniljaa. Puutarhan toisella puolen meitä odotti maistelutuokio. Saimme eteemme kahdeksaa eri makua, jotka olivat pääosin makukahveja aina kookoksesta kaakaoon ja muutama tee inkivääristä ja sitruunaruohosta. Mutta se suurin ja mahtavin, kahveista kahvein, The Kahvi, jäi puuttumaan tarjottimelta. Mikä mahtaakaan olla tämä mystinen musta liuos, josta vain harvalla suomalaisella, maailman eniten kahvia juovalla kansalla ei ole harmaintakaan hajua? Tämän vierailun tarkoitus ja jokaisen juhlamokkakansalaisen märkä unelma, saammeko esitellä: sivettikissan kakkakahvi! Tämän maailman kalleimman kaffekupposen sai maisteltavaksi parillakymmenellä mummonmarkalla ja mehän maksoimme. Kahvi oli...ihan hyvää.


Esittelyä

Maistiaiset

Kas tässä, herkullisen, pyllytuoreen sumpin resepti:

1. Kasvata kahvipapuja
2. Anna villien sivettikissojen vierailla yöllä tiluksillasi syömässä pavut
3. Toivo ja rukoile, että heillä tulee juuri sinun puutarhassasi kakkahätä
4. Säntää aamulla puutarhaasi ja iloitse jokaisesta jätösläjästä
5. Kerää varovaisesti kaikki kakkapökäleet talteen
6. Kuori kahvipavusta kakkakerrokset pois
7. Paahda pannulla
8. Jauha
9. Pussita
10. Lätkäise pussinkylkeen kallis hintalappu


Schaisse kaffe (jotta saksalaiset lukijatkin ymmärtäisivät, mistä on kyse)

Sivettikisu syö herkullisten papujen ylimmän makeamman kerroksen, jonka jälkeen kisulin ruoansulatuksen hapot muokkaavat pavun makua. Kissa kakkaa kovat pavunosat ulos, jolloin ahnas puutarhuri syöksyy kakkakasan kimppuun ja nappaa talteen. Hän kuorii muutaman kerroksen pavusta, jolloin puhdas osa paljastuu. Paahdon ja pussituksen jälkeen maapallon ylimystö saakin sitten kakkukahvitella tällä erinomaisuudella. Jos ala ja isot rahat kiinnostavat, mikset voisi kokeilla samaa kotikissoillasikin. Kasvatat vain muutaman kahvipensaan ikkunalaudallasi ja annat mirriesi popsia. Muista vierailla hiekkalaatikolla ja myy tuotos Stockalle.


Pieni kesäsade yllätti, kun olimme lähdössä

Päiväretkeen kuului myös "riisiterassiosuus", joka osoittautui varsinaiseksi turistipelleilyksi. Alueelta oli valittu se suurin ja kaunein terassi, jonka eteen oli rakennettu kymmeniä "rice terrace view"-kahviloita. Siellä sai sitten kukin tavallaan kokea Balin kauniit riisiterassit lumppukojujen ja muiden turistien tungoksessa. Ainakin valokuvamaisema oli taattu balilaisten hanslankarien mielestä. Harmi, että taivas sattui juuri olemaan pilvessä.


Riisiterassien prototyyppi ja brändätty maisemakuva. Labelled by Riisiterassi

Matkan antiin olisi kuulunut vielä yksi temppeli mutta emme jaksaneet enää innostua, joten pyysimme kyydin takaisin majapaikkaamme. Koska kuljettaja halusi välttää omien sanojensa mukaan keskustan ruuhkat, totesi hän ajavansa hieman eri reittiä. Sinänsä hyvä idea mutta risteyksestä suoraan ajettuna matka olisi ollut 2 km ja kiertoreittiä se oli noin 35 km. Laura oli varma, että kuski yritti ajaa viattomat turistit jonnekin ryöstettäväksi, koska kurvailimme pitkin landea puolen tunnin verran ennen perille saapumista. Tilannetta ei helpottanut kuskin puhumat puhelut ja hänen kiristynyt ulosantinsa. No täytynee todella vihata ruuhkia, että vaivautuu ajelemaan puoli tuntia pitkin kärrypolkuja viiden minuutin ruuhkassaseisomisen sijasta. Me saimme kuitenkin kokea samalla Ubudin periferian kiertoajelun muodossa.


Kanakuljetus

Koska Ubudissa ei ollut pikkupojalle juurikaan tekemistä ja pientä mankuparkua alkoi olla havaittavissa parin päivän jälkeen, ajattelimme pistäytyä Balin eläintarhassa. Eläintarhat ovat aina aika riskaabeli valinta, kun kyseessä on eläviä olentoja yhdistettynä häkkeihin ja vapauden riistoon. Suomalainen matkaopaskirjamme sai kuitenkin vakuutettua meidät eläintarhan tasokkuudesta ja eläinten hyvistä oloista oikein mainitsemalla sanan "laadukas" ja "australialaisten perustama". Kirja ei olisi voinut olla enempää väärässä ja heti sisäänkäynnin jälkeen selvisi eläintarhan laaduttomuus: siinä missä Bali Safari-puiston eläimillä oli paljon elintilaa oikeassa luonnossa, oli eläintarhan eläinten kohtalona värjötellä pienehköissä häkeissä. Kaiken kukkuraksi tarhassa oli vielä paljon juuri apinoita häkeissään. Tilanteen näkeminen otti aivoon sen verran paljon, että jos pientä miestä ei olisi ollut mukana, olisimme marssineet samantien ulos. Sen lisäksi, että maksaa jostain, jonka näkemisestä tulee vain vihaiseksi ja surulliseksi, ei todellakaan haluaisi kannattaa toimintaa lisäksi vielä taloudellisesti ja näin auttaa tarhan ylläpitoa. Taas kerran tuli harmiteltua kohteen valintaa ja vannottua, että eläintarhat sun muut delfinaariot oli osaltamme nähty tässä elämässä.


Tästä tulee paha mieli

Ja tästä

Tyypit pällistelee, surullista

Elämisen arvoista?

Ai että mikä elämys. Tyypit lahjo eläintenhoitajan, että saivat antaa tiikerille lihapalan. Surullista tämäkin

Onneksi tämä orankiyksilö oli niin valveutunut, että se heitti Lauraa ja muita töllistelijöitä hedelmänkuorilla

Norsujen tasokkaat viiden michelin-tähden eväät

Onneksi sentään joillakin eläimillä näytti olevan ihan mukavaakin. Varsinkin norsuilla, jotka saivat popsia herkkukorillisia mahan täydeltä

Var så god

Olkaapa hyvä

Ornitologien luontovisan vastaukset: a) Töyhtöhyyppä tai jokin vastaava..

b) Keltasirkku vai mitä niitä nyt onkaan..

c) Joku tintintapainen..

d) Kaakkuri

Vastaukset oikein: 0/4


Tämä veijari oli niin nopea, että kameran kanssa sai touhuta ihan ajan kanssa, ennen kuin yhtään heilahtamatonta otosta sai (paitsi, että tämäkin on heilahtanut)

Elävän fossiilin syvät mietteet saattoi kuulla melkeinpä ääneen:"Leukalukko hammaslääkäriajan jälkeen. Perhana, olisi pitänyt muistaa vain pestä hampaat joka päivä"

Anna pusu

Tömps tömps

Leikitäänkö piilosta? Saa tulla

Ei vois vähempää kiinnostaa, EVK

Ja lopuksi vielä muutama yllätysotos majatalolta


Pyykkipäivä

Onnistuttiin tilaamaan pizzat kotiinkuljetuksella

Hyökkäykseen!


 Laura, Simppa ja Papu


 Ubudin plussat ja miinukset

+ Vihreä
+ Kiva

- Ei miinuksiaKukkaisasetelmia 1

Kukkaisasetelmia 2


1 kommentti: